Guyana’s olieproductie raakt half miljoen barrels in 2023 

Investering van nog 12 miljard Amerikaanse dollar in 5e project 

Exxon ligt op schema om in 2023 220.000 vaten olie per dag meer toe te voegen aan de output van Guyana. Payara, het derde ontwikkelingsproject in het offshore Stabroek-blok van Guyana, is bijna voltooid en ligt op schema. De productie zal hiermee een half miljoen barrels (vaten) halen. Het project is voor ongeveer 93% voltooid. Het zal de Stabroek Block-productie op een gecombineerde 580.000 vaten per dag brengen. Het Prosperity drijvende productie-, opslag- en losschip, dat voor het project zal worden gebruikt, is ontworpen om ongeveer 220.000 vaten olie per dag te produceren. De ontwikkeling van 9 miljard Amerikaanse dollars is gericht op 600 miljoen vaten olie. 

Het productieplatform wordt gebouwd door de Nederlandse floater specialist SBM Offshore. Het bedrijf exploiteert al de eerste twee Guyana-olieproductie schepen, Liza Destiny en Liza Unity.

12 miljard dollar

Het door ExxonMobil voorgestelde Uaru-ontwikkelingsproject kost nu naar schatting 12,6 miljard Amerikaanse dollar. Dat staat in de Milieu Effect Rapportage (MER) van het project, opgesteld door Acorn International. ExxonMobil Guyana en zijn Stabroek Block-partners hebben nog geen definitieve investeringsbeslissing (FID) genomen; en blijven tijdens het ontwikkelingsproces kostenoverwegingen evalueren. De partners komen meestal naar FID nadat de regering milieuvergunningen en een productievergunning heeft verleend. Het project gaat ruwe olie halen uit de velden Uaru, Mako en Snoek. De gecombineerde winbare reserve daarin is 1,319 miljard vaten olie, volgens schattingen van Rystad Energy.

Grootste project 

Uaru wordt tot nu toe het grootste project ooit, voor de kust van Guyana. Dit qua kosten en volume van de te produceren middelen. Het is de vijfde in een reeks van projecten. De olieproductie is vastgesteld op 250.000 vaten per dag. Het basisontwerp van de FPSO heeft echter een bovengrens voor olieproductie van 263.000 vaten per dag. Het project zal naar verwachting gedurende ten minste 20 jaar ruwe olie produceren, te beginnen eind 2026. De Yellowtail-productie, verwacht in 2025, zal de productie voor de kust van Guyana op 830.000 vaten per dag brengen, waardoor het land waarschijnlijk de grootste olieproducent ter wereld per kop van de bevolking zal worden.

error: Kopiëren mag niet!