Diaspora Surinamer blikt terug op 2 jaren beleid regering Santokhi-Brunswijk

Hikmat Mahawat Khan woont en werkt in Nederland en volgt dagelijks het nieuws in Suriname. Hij geeft vaak zijn mening in de Nederlandse media en via diverse ingezonden stukken in andere media. Dagblad Suriname heeft deze diaspora Surinamer kunnen strikken om een gesprek te voeren over zijn visie op het gevoerde beleid van de afgelopen 2 jaren in Suriname.

Gevoerd beleid was een mislukking 

Mahawat Khan laat in zijn betoog geen gras er over groeien en gaat heel kritisch in op het beleid van president Chandrikapersad Santokhi evenals op de persoon zelf. Volgens deze Nederlander is het, als men terugkijkt naar de afgelopen jaren, jammer dat Suriname sinds de onafhankelijkheid sukkelt. “Als ik naar het beleid kijk van de afgelopen jaren onder het bewind van Chan Santokhi is deze kort gezegd mislukt.” Dit zegt hij aan de hand van een aantal aspecten. “Bijvoorbeeld zijn investeringsbeleid, is  totaal mislukt. Er is geen enkele investeerder gekomen en Buitenlandse Zaken minister Albert Ramdin heeft zelf gezegd, dat het anders gekund had, maar het niet gelukt is. Kijk je naar het diasporabeleid, deze is ook mislukt, want het Diaspora Instituut heeft haar mandaat teruggegeven en er is geen ene stuiver van Nederland naar Suriname gegaan alsook hulp is weggebleven. Als we kijken naar zijn economisch beleid is dit ook mislukt evenals de sociale harmonie waar er een enorme polarisatie in het land heerst tussen diverse etniciteiten. Als we kijken naar zijn buitenlandse beleid waar hij heel hoog op ging, dat was ook een mislukking.”

Kortom zijn al deze mislukkingen in 2022 in volle omvang aan het licht gekomen. Dat was in de afgelopen jaren niet zo duidelijk, omdat de president op de vorige regering kon afgeven, maar het is nu helemaal naar buiten gekomen, vindt Mahawat Khan.

Geaardheid president blootgelegd 

“De geaardheid en of de kwaliteit van de president is ook behoorlijk blootgelegd, want de president is net een kleine jongen die om de hoek kijkt om te wijzen wat hij gedaan heeft. Hij is continu bezig te bewijzen dat hij het beter doet dan de vorige regering.” Het ergste volgens Mahawat Khan is nog het feit, dat hij in plaats van dat hij die democratie verstevigt een ieder probeert te intimideren. “Hij intimideert de media, de sociale opinie waarbij mensen te pas en te onpas worden opgehaald. Ook is Santokhi betrokken geraakt bij een paar duistere zaken, te weten de Italiaanse miljarden waarvan hij tot op de dag van vandaag niet heeft gezegd waar die US$ 7 miljard vandaan komt.”

Hoewel het volgens Mahawat Khan natuurlijk niet eenvoudig is om een economie dat met 2000 miljoen is ontspoord weer op de rails te krijgen binnen twee en een half jaar, heeft deze regering nochtans nog geen stuiver afgelost of aan rente betaald waardoor de schuldenlast zwaarder drukt na het beleid van deze regering. “De president wist bovendien wat hij zou aantreffen, het is dus een drogreden om de schuldenlast steeds als belangrijkste reden aan te voeren. Het gaat er vervolgens niet om dat men de president wil neerhalen, maar het heeft geen zin hem voor alles te beschermen terwijl wij dondersgoed weten dat het niet goed gaat. Als we hem willen helpen alsook het land, dan moeten we een koe een koe noemen”, zegt hij. 

Ondanks dat de regering een stand still heeft kunnen bewerkstelligen, hebben zij in principe niets gedaan. De rente groeit normaal door en de schuldeisers willen hun geld logischerwijs nog steeds terug krijgen. In dat opzicht zegt Mahawat Khan, zijn de onderhandelingen ook een mislukking te noemen. Overigens zijn er meerdere landen die in een bepaalde schuldenpositie verkeren en de schuldeisers komen niet gelijk beslag op zaken leggen. Rond het feit dat de verdiencapaciteit van Suriname klein is, stelt hij,dat dat ook reeds bekend was bij Santokhi, echter heeft hij niet veel gedaan om de productie te verhogen. “Zijn verhaal over productie is flinterdun en hij heeft geen enkele visie op productie en ontwikkeling. Die verdiencapaciteit zal onder zijn bewind niet komen.”

Hij verduidelijkt wederom dat het niet de bedoeling is de president neer te halen, want men is snel om dat aan te geven. “Je ziet echter duidelijk dat hij niets uitvoert en geen visie heeft. ‘Kijk maar naar Nickerie, waar hij een luchthaven bouwt en een brug naar Guyana. Echter vergeet hij daar naar de productie te kijken. Ook terwijl er een rattenplaag daar nu heerst die de hele rijstproductie vernietigd. Mijn logica zegt mij dan ook, dat als je niets verandert aan het beleid, dan krijg je wat je nu hebt. Santokhi lijkt me niet iemand die luistert en mogelijk tot inkeer kan komen wat betekent, dat de situatie in 2023 net zo erg zal zijn als in 2022. Zo zal de situatie doorgaan tot 2025, het verkiezingsjaar, waar hij met dat geld dat hij opgepot heeft, populaire maatregelen zal treffen om weer stemmen te winnen”, aldus Hikmat Mahawat Khan. 

NK

error: Kopiëren mag niet!