Bewoners Brokopondo zijn vuilophaal situatie beu en barricaderen Bronsweg

Bewoners van Brokopondo zijn dinsdagochtend overgegaan tot het barricaderen van de Bronsweg met vuilniszakken. Vernomen wordt dat de bewoners de vuilophaal situatie beu zijn. Het vuil zou sinds december 2022 niet zijn opgehaald en ligt opgehoopt in de straat.

“Genoeg is genoeg”

ABOP-Assembleelid-lid Edgar Sampi spreekt ook zijn verontwaardiging uit over deze situatie. Op zijn Facebookpagina schrijft hij onder andere, dat hij de actie van de bewoners ondersteunt, want “genoeg is genoeg”. Het geld dat het ministerie van Financiën en Planning voor de ondernemers moet storten om het vuil op te halen wordt volgens hem maar niet gedaan. Hij schrijft dat de districtscommissaris zijn best doet, “maar als het geld niet komt, kan het niet verder”.

Sampi schrijft, dat hij niet meer begrijpt wat de prioriteiten van deze regering zijn. Hij haalt aan, dat er wel 200+ duizend US dollar vrij gemaakt kunnen worden voor een bezoek van de president aan India. “Je kon dat tenminste beperken en 50.000 US dollar daarvan stoppen in vuilophaal Brokopondo, dan was het district zeker voor de komende 2 jaren geholpen!”, aldus Sampi.

Ondernemer meer 5 maanden niet uitbetaald

De redactie van Dagblad Suriname verneemt, dat de ondernemer die belast is met de vuilophaal, al meer dan 5 maanden niet is uitbetaald. Vanaf december 2022 zou de ondernemer gestopt zijn met het ophalen van vuil, omdat zijn contract met het districtscommissariaat verlopen is. 

Vernomen wordt ook, dat de situatie in het ressort Brownsweg het ergst is. De situatie zou van dien aard zijn, dat het beschreven wordt als een aasgierenstad. Volgens reacties uit de samenleving moet men dit probleem serieus aanpakken. Voordat ook een rattenplaag ontstaat in het district Brokopondo. 

Dc belooft aan oplossing te werken

Naar zeggen van de districtscommissaris (dc) van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, heeft in het district nooit structureel huisvuilverwerking plaatsgevonden. In 2021 zou het district ook te kampen gehad met een vuilophaalprobleem. In oktober vorig jaar werd ook een verzoek aan de minister van Openbare Werken gericht om te zorgen voor een compensatie van brandstof, zodat vuilophaal in het district efficiënter zou verlopen.

De situatie kan volgens Mendelzoon alleen duurzaam worden opgelost wanneer de bewoners voor verwerking van hun vuil betalen. De districtscommissaris belooft samen met district- en ressortraadsleden, de traditionele gezagdragers en de lokale ondernemers te werken aan een duurzame oplossing van het probleem.   

SK

error: Kopiëren mag niet!