Armand Zunder. coördinator van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) gaat in een interview met Dagblad Suriname in op het standpunt van de vakbeweging ten aanzien van de invoering van de BTW. De BTW is ingevoerd als indirecte belasting met de bedoeling, dat er een verschuiving komt van de directe naar de indirecte belastingen. Uiteindelijk is het de wens van de vakbeweging, dat de loonbelasting helemaal verdwijnt en de verbruiksbelasting komt, zodat men belasting betaalt naargelang men goederen en diensten gebruikt. De vakbeweging vindt deze verschuiving dus een goede ontwikkeling, zegt Zunder.
Zunder geeft ook aan, dat de wetgeving duidelijk moet zijn in welke mate die belastingdruk van de werknemers zal afnemen door de introductie van BTW, want het kan niet zo zijn, dat er een dubbele belasting wordt betaald. “We hadden onder andere problemen met wat vrijstellingen en nultarieven en als één van de sociale partners hebben we dat laten weten. Heel aan het eind van het jaar werd er een tussen oplossing bereikt, dat wij binnen drie maanden weer aan tafel zullen zitten met de regering om de resterende zaken waarmee de vakbeweging het niet eens is, om te kijken in hoeverre die kunnen worden aangepast.”
Aanvankelijk had de vakbeweging een verhoging van de belastingvrije grens van SRD 15.000 geëist, maar op 28 december is er een akkoord bereikt, een tegemoetkoming in de sfeer van de loon- en inkomstenbelastingen. Het verhogen van de belastingvrije grens is van Srd 4.200 naar Srd 7/500 opgetrokken en de gratificaties en vakantie uitkeringen zijn omhoog gegaan van SRD 6/516 naar Srd 10.016 per jaar, alsook de aftrekbare hypotheek rente van SRD 125.000 die naar SRD 600.000 is gegaan. Dit compromis is bereikt in het kader van invoering van de BTW waarbij de staat SRD 1.9 miljoen zal verdienen. Volgens Zunder is dit compromis niet zomaar bereikt. De vorige regering had eerder al een overeenstemming bereikt met de CLO (Centrale van Landsdienaren Organisaties) dat bij de introductie van de BTW, de loonbelasting helemaal zou verdwijnen. Nadat de huidige regering heeft overgenomen is gebleken, dat de openbare financiën behoorlijk gezeefd waren.
“Wij hebben toen gesteld, dat wij een bijdrage kunnen leveren, maar het kan niet zo zijn, dat die werknemer er fundamenteel op achteruit gaat, omdat de werknemers de consequenties voelen van de koersontwikkeling. Verder is de inflatie gedurende twee achtereenvolgende jaren omhoog gegaan met 60% en dit jaar met 50%. Wij hebben een behoorlijke koopkracht erosie begaan. Vandaar dat er is gezegd dat de koopkracht moet worden gecompenseerd. Als na 3 maanden blijkt, dat de VTW inkomsten meevallen, dan zullen wij weer aan tafel zitten om naar die belastingvrije grens te kijken. Wat we ook gaan bekijken zijn de tariefschijven, dat deze verruimt worden en de tariefschijven van overwerk, omdat die nog onaangeroerd zijn gebleven en tenslotte zal er ook gekeken worden naar een aantal nultarieven.”
De vakbeweging is er overigens een voorstander van om de inkomsten van de overheid te verhogen door ook bij de casino’s en cambio’s BTW in te voeren .
Uitgangspunt na 3 maanden
“Na die drie maanden zal er een evaluatie volgen. In maart is er een evaluatie van het IMF van de gemaakte afspraken met de overheid. Eén van de afspraken was, dat BTW zou worden ingevoerd. Als de BTW is ingevoerd en de omzetbelasting is gestopt, moeten er inkomsten binnen komen. Op basis van die inkomsten die binnen zullen komen, gaan wij weer aan tafel zitten.
Er is tevens met de regering afgesproken, dat er een commissie komt waarbinnen de vakbeweging zal participeren en er om de 6 maanden een rapport uitgebracht zal worden.”
Zunder stelt dat dit besluit is genomen omdat het in een ieders belang is dat de BTW is doorgevoerd en een succes wordt, zodat de belastingdruk naar beneden kan gaan. “Het is een voorstel, dat is gedaan door de president en we zijn ter plekke daarmee akkoord gegaan en hebben daarbij twee mensen voorgedragen. “
Bij de vorige regering was de Ravaksur van het idee afgestapt, dat met de invoering van BTW, de loonbelasting zou komen te vervallen. Volgens de coördinator zou de regering dan failliet raken vanwege het feit, dat de loonbelasting toch behoorlijk geld opbrengt. In 2020 had de loonbelasting 1.2 miljard opgebracht en in 2022 is dit verdubbeld en was het 2.3 miljard. Als deze gelden plotseling zouden stoppen, dan kan de overheid bijna niets meer doen.
Verwachtingen 2023
“Het wordt een heel moeilijk jaar vanwege het feit, dat wij een import economie hebben en wat wij hebben gemerkt is dat de landen waar wij van importeren, na de Covid-periode de prijzen behoorlijk zijn gestegen, de inflatiepercentages zijn van 2% naar 10% gegaan en van sommige landen is het zelfs hoger. De inflatie goederen importeren we en samen met de inflatie die wij hier hebben ziet het er allemaal niet goed uit wat betreft de inflatieverwachting. Inflatie betekent een inkrimping van de koopkracht. We zien relatief weinig nieuwe bedrijven opstarten en we zijn er eerder van overtuigd, dat kleine- en midden-bedrijven de deuren hebben moeten sluiten met als gevolg werkloosheid. En werkloosheid in een land waar de sociale zekerheid nog op een laag pitje staat, betekent dat je problemen krijgt. Laten we dus hopen dat het beter zal gaan, echter wijzen de tekenen daar niet op. Als de BTW lukt kan de samenleving eventueel geduld betrachten, wordt het een chaos, dan denk ik dat niet.”
Klikt op deze link om het gehele gesprek met de heer Zunder te beluisteren.
NK