Voorzitter Raad voor de Rechtspraak Nederland op bezoek bij Hof van Justitie

De voorzitter van de Raad voor de rechtspraak mr. Hendrik Naves is sinds maandag 9 januari op werkbezoek bij de President van het Hof van Justitie Suriname mr. Iwan Rasoelbaks, in het kader van de voortzetting van de samenwerking die reeds in werking is tussen de Raad voor de Rechtspraak en het Hof van Justitie Suriname. 

De Raad voor de Rechtspraak bestaat sinds januari 2002 in Nederland. Het is een overkoepelend bestuur van rechtbanken, gerechtshoven, het College van Beroep voor het bedrijfsleven en de Centrale Raad van Beroep. De Raad houdt toezicht en zorgt ervoor dat rechters hun werk goed kunnen doen door bijvoorbeeld kennis toegankelijk te maken. Verder komt zij op voor de belangen van de rechtspraak in de politiek. De voorzitter zal tijdens het werkbezoek vergezeld worden door Lieke Kosters, senior-beleidsmedewerker buitenland.

Tijdens het bezoek zullen de gebieden van samenwerking breedvoerig worden besproken en uitgewerkt. Het streven is om te komen tot een vijfde addendum. In 2018 was het laatste addendum getekend. De gebieden van samenwerking die toen waren opgenomen in het addendum zijn:

  • Technische bijstand bij het opstellen van het basis-verzelfstandigingsplan
  • Ondersteuning bij de uitvoering van het verzelfstandigingsplan
  • Bedrijfsvoering
  • Invoering integraal management en sectorale inrichting
  • Afdeling Communicatie
  • EU-Project Support Effectiveness of Criminal Justice Systems in the Caribbean

Het Hof van Justitie is reeds geruime tijd bezig met enkele programma’s ter modernisering en verbetering, versnelling van de rechtspraak. 

Naast de formele besprekingen tussen de delegatie en het management team van het Hof van Justitie zal er ook een kennismaking zijn met het Centrum voor Democratie en Rechtspleging (CDR) die als co-applicant belast is met de uitvoering van de verschillende opleidingen voor de Rechterlijke Macht uit het EU-fonds. 

Verder zullen er rondleidingen worden verzorgd in de gerechtsgebouwen Hof Civiel, Kanton Civiel en Kanton Straf. De delegatie neemt vrijdag 13 januari deel aan een panel in het kader van de Raio Opleiding Civiel.

De delegatie vertrekt op 14 januari weer naar Nederland.

error: Kopiëren mag niet!