Patricia Etnel (NPS): “Ano ala pier tifi na lafu”

“Regering doe hetgeen waarvoor je de kans hebt gehad en laat het niet over in 2025 aan een partij die het land wilt komen vernietigen”

In gesprek met NPS-Assembleelid Patricia Etnel gaat ze in op recente ontwikkelingen en de verwachtingen voor het jaar 2023

Terugblik 2022

Op de vraag van de redactie van Dagblad Suriname hoe Etnel terugblikt op 2022, gezien het feit dat ze het niet altijd eens is geweest met de regering, geeft ze te kennen, dat ze de Almachtige dankbaar is dat hij haar uit alle moeilijkheden heeft gehaald. Ze geeft verder aan dat ze alles dat op haar pad is gekomen heeft kunnen doorstaan. “Niks dat is gebeurd had ik anders gewild, omdat het mij heel veel heeft geleerd.”

Op de vraag wat de moeilijkheden waren, geeft ze aan dat het al begon in januari 2020 toen ze kritiek leverde en toen aanvallen kreeg vanuit leden binnen de coalitie. “De aanvallen waren duidelijk en scherp”, zegt ze. De duidelijkeaanvallen hebben zich helemaal toegevoegd aan de zaak van haar zoon. Ondanks dit heeft ze niet opgegeven, en tegen zichzelf gezegd als je een mening hebt die gegrond is en je wilt het uiten, doe het zolang je niemand er mee pijnigt. “Zet verder nooit de enge persoonlijke belangen voor de algemene belangen van de samenleving.”

Dit was niet het enige dat voor veel opspraak heeft gezorgd, ook alles met betrekking tot de uitspraak van ex-president Venetiaan. Zo werd er fel gereageerd op de uitspraken die het DNA-lid deed. Hetzelfde gebeurde ook toen NPS-Assembleelid Ivanildo Plein en Etnel de protestacties van burgers steunde. Dit heeft het duidelijk gemaakt voor Etnel, dat “ano ala pir tifi na lafu”, oftewel niet iedereen die met je lacht meent het met je.

“Twee politieke partijen blijven keuzes maken die het volk blijven treffen”

Op de vraag van de redactie of haar mening na alles, nu verschilt van toen zegt ze: “Neen, mijn mening staat overeind. Het beleid dat wordt uitgezet en de keuzes die worden gemaakt zijn niet de lange termijn visie die ik wil zien. Ze zijn niet eens de korte, het zijn hokjes ideeën”, zegt Etnel. De nieuwe BTW situatie is daar een perfect voorbeeld van en dit creëert chaos in het land, aldus de politica “Maar, zodra jij je mening wilt geven dan mag je niet”, zegt Etnel. “Ditzelfde is gebeurd toen de omzetbelasting verhoogd werd naar 12%, de bevolking voelt die volle ondraaglijke laag. NPS wat doe je nog daar? Twee politieke partijen blijven keuzes maken die het volk blijven treffen”, zegt Etnel.

De vooruitzichten voor dit jaar

Er zal kort gezegd volgens Etnel geen verlichting komen dit jaar. Dit, omdat het internationaal-economisch slechter zal gaan dit jaar, ook Suriname zal de consequenties hiervan voelen. De regering heeft verder niets gedaan om de samenleving weerbaar te maken hiertegen. Dit was ook het advies dat het Internationaal Monetaire Fonds, IMF, gaf om voorbereidingen te treffen voor het slechte economisch jaar. De president wil dit jaar tot het jaar van verhoging van uitkeringen maken, maar meer geld zonder een goed systeem vanuit de kant van de regering, is volgens Etnel kort gezegd, water naar zee dragen. Het zal volgens Etnel gaan lijken op een situatie in Venezuela.  

De president moest de zes maanden als Caricom-voorzitter benutten om productie op regionaal gebied te stimuleren, maar zelfs op nationaal gebied is nog niet alles in pannen en kruiken, dus dat is volgens Etnel ook niet gelukt.

Gesprekken met het IMF

Op de vraag van de redactie hoe Etnel denkt dat men met alle verhogingen om zal gaan, antwoordt ze: “In 2016 heb ik ze gewaarschuwd, dat je van een kale kip geen veren kan gaan plukken. Nu is die kip niet kaal, er is alleen een geraamte. De situatie (van 2016 tot en met 2022) van de burgers is niet goed te praten. Kleine ondernemers kunnen nergens, regering voer wet KMO-fonds in en help de kleine ondernemers.”

Turbulentie wanneer het komt op ontevredenheid en stakingen mag de regering volgens Etnel wel verwachten, hoe klein of groot het ook mag zijn. Meer nog wacht de bevolking om te stemmen in het jaar 2025. “Regering, de vraag is nu waarvoor gaan ze stemmen? Omdat deze regering de kans krijgt om het te doen, maar verkeerde keuzes maakt, dit kan ervoor gaan zorgen dat men gaat stemmen voor een partij die het land wil komen vernietigen.”

Slavernijverleden

Etnel heeft voor wat betreft de excuses die gemaakt zijn door de Nederlandse premier Mark Rutte voor het Nederlandse slavernijverleden nog steeds haar zelfde mening: dat van 19 december 2022 was onacceptabel. “De wijze waarop de excuses zijn overgebracht brengt de bal op de helft van onder andere Suriname, waar nazaten van totslaafgemaakten zijn. Suriname moet nu haar huiswerk maken. Belangrijk te weten is dat de slavernij, slavernij is. Het slavernijverleden heeft een andere impact gehad en moet niet vergeleken worden met geen enkele andere situatie.” 

Het betalen van elke nazaat van de totslaafgemaakten heeft volgens Etnel weinig zin, integendeel moet er gezocht worden naar de identiteitskracht om verder te gaan.

Afsluitend op het interview zegt ze: “Laten we de geschiedenis brengen zoals die er is en vooral een natie vormen voor een betere toekomst voor Suriname.”

GW

error: Kopiëren mag niet!