Mensensmokkelroute Suriname-Peru

Uit nieuwsgierigheid naar het wel en wee van de Cubaanse landverhuizers in Suriname werd tijdens de hoogtijdagen van december voeling gehouden in deze kring.

Aangenaam verrast

Velen hebben gewerkt gedurende de feestdagen. Vaders, moeders die op Cuba zijn achtergebleven werden gemist. Het was duidelijk geen vrolijke tijd voor hun.  De zwaarmoedigheid waarin zij verkeerden werd naar eigen zeggen verminderd omdat zij kerstcadeautjes kregen van werkgevers. “In Cuba kennen wij deze gewoonte niet.”

Contrabande

Uit navorsen blijkt dat de goud- en mensensmokkel via de vaarweg van Suriname naar Brazilië op het moment goed betaalde contrabande is. Deze oudste en meest frequente smokkellijn van Suriname wordt onderhouden met schoeners en heeft haar hoofdkwartier in Brazilië. Contactpersonen ouwe rotten in de boven en onderwereld van Suriname verlenen hand en spandiensten.

Crimineler

Voorheen werd er vooral drank, sigaretten, koffie, hennep, van alles en nog wat heen en weer vervoerd. Tegenwoordig zijn drug-, goud- en mensensmokkel goedbetaalde contrabande. Gezien de belangen die er spelen wordt deze sluiproute met de dag crimineler.

Cubanen

De stroom van Cubanen naar Suriname is afgenomen, maar niet opgehouden. De ‘vluchtelingen’ Zitten niet verlegen om werk. De meesten kunnen binnen een paar dagen aan de slag. Ze houden zich gedeisd en blijven ook minder lang in Suriname.

Werktoeristmodel 

De landverhuizers komen niet met de bedoeling om zich hier te vestigen en zijn beslist niet op vakantie. Zij jagen de Amerikaanse-droom na. Suriname is slechts een tussenstation. De lange weg naar het beloofde land wordt overleefd volgens het werktoeristmodel. Er wordt voor een bepaalde tijd gewerkt, gespaard alvorens verder te trekken.

Koersverwikkelingen

Ondanks er genoeg werkgelegenheid is blijven de Cubanen veel minder lang dan voorheen hangen in Suriname. Dit heeft te maken met de economische malaise en de koersverwikkelingen. De maag vullen lukt nauwelijks, laat staan sparen om naar de achtergebleven kinderen in Cuba over te maken.

Volgend station

Volgens de bekomen informatie wordt tegenwoordig de doorreis van Suriname naar het achterland van Zuid-Amerika vanuit Cuba geregeld. De reis wordt via het world wide web uitgestippeld. Bootreis, het zich in Brazilië over land verplaatsen naar en opvang  in het volgende land wordt van tevoren geregeld. Peru is op het moment een populair volgend station. 

De vogel is gevlogen

Aangezien er geen directe-verbindingen zijn naar het volgend land en de lijst van wachtenden kan de tussenstop in Suriname 2 tot 3 maanden duren. Werkgevers in Suriname worden in het duister gehouden. Pas als de vogel gevlogen is komen zij erachter dat zij hun werkkracht zullen moeten missen.

HD

error: Kopiëren mag niet!