Stichting Art of Living Suriname organiseert komende week een lezing met als onderwerp ‘Neuroscience and Meditation.’ Deze lezing wordt gehouden door Matias Quinn, een Argentijnse bioloog en senior meditatieleraar van Art of Living, in de Ballroom van het Lalla Rookh complex.
Quinn zal door middel van wetenschappelijke bevindingen en live ervarings experimenten aangeven welke positieve invloeden meditatie heeft op het zenuwstelsel, de functies van de hersenen en neuronen. Als bioloog deed hij onderzoek naar moleculaire biologie en stress en raakte hierdoor gefascineerd door het onderwerp.
Effecten meditatie
In de laatste decennia is er flinke toename geweest in wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van meditatie op de hersenen en het zenuwstelsel. Meditatie kan leiden tot een toename van de dichtheid van grijze stof in delen van de hersenen welke essentieel zijn voor leren, alertheid, aandacht en onthouden. Meditatie is effectief bij het verlagen van het stresshormoon, cortisol.
De hersenen van beoefenaars van meditatie blijken ook minder snel te verouderen in vergelijking met niet-beoefenaars. Meditatie is simpelweg de kunst van niets doen, waardoor je kunt ontspannen in je ware aard, die liefde, vreugde en vrede is. Vaak raken mensen overweldigd door gedachten of emoties en zijn ze geneigd weg te rennen van alle stress en angst welke worden ervaren. Meditatie is een zeer effectieve methode om de mind weer tot rust te laten komen. Het brengt de diepe rust waar we allemaal naar verlangen.