Huiselijk geweld komt voor in vele gedaanten, zoals fysieke of psychische mishandeling, seksueel geweld, verwaarlozing, vernedering, overmatige controle, dominant gedrag enzovoorts.
Vrouwen worden geslagen, met messen bewerkt of vermoord. Een partner ging zelfs zo ver dat hij het huis in brand stak. De omgeving voelt zich gefrustreerd en machteloos. Hoe dit geweld te stoppen?
Laatst hielden mensen een stille tocht om aandacht te vragen voor huiselijk geweld. Een nobel gebaar maar of hiermee dat geweld wordt gestopt, betwijfel ik. De enige oplossing is als vrouwen gaan leven volgens de odo ‘betre dringi dresie dan waktie siekie.’ Ze moeten dus voorkomen dat ze aan geweld worden blootgesteld.
In theorie zijn er verschillende oorzaken die kunnen leiden tot huiselijk geweld.
– Het gebrek aan sociale en economische middelen kan leiden tot frustratie en dat kan resulteren in lichamelijk en geestelijk geweld.
– Nog een theorie is dat wanneer kinderen van jongs af aan te maken krijgen met geweld binnen de huiselijke kring, ze als volwassene geweld ‘normaal’ kunnen vinden. Mijn kanttekening hierbij is dat het ook mogelijk is dat deze kinderen een afkeer krijgen van geweld.
– Nog een oorzaak kan zijn dat de geweldpleger lijdt aan neurologische stoornissen. Binnen het gedeelte in de hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties kunnen zich storingen voordoen, met als gevolg periodes van razernij.
– Veel mannen willen in huis domineren op sociaal- als economisch niveau en dat kan vergezeld gaan met geweld.
– Nog een theorie is dat jeugdtrauma’s de wortel zijn van dit kwaad. Geweldplegers zijn in hun jeugd het gevoel van eigenwaarde kwijtgeraakt omdat ze vaak zijn vernederd en mishandeld.
– Ook kinderen die in hun jeugd door de moeder zijn verlaten, kunnen lijden aan verlatingsangst. Dit kan ertoe leiden dat hij als volwassene uit angst dat zijn vrouw hem zal verlaten, bezitsdrang en agressief gedrag vertoont.
Al deze mogelijke oorzaken van huiselijk geweld geven aan dat men zich focust op straf voor de geweldpleger en hulp voor het slachtoffer (indien nog in leven).
Ik denk echter dat vrouwen moeten proberen om de signalen bij hun partner tijdig te herkennen. Kijk eerst wat voor vlees je in de kuip hebt alvorens een relatie aan te gaan When he shows you who he is, believe him the first time.
Signalen kunnen zijn: Is de man jaloers of bezitterig, spreekt hij tegen je op een respectloze manier, vindt hij het normaal om je vuile taal naar je hoofd te slingeren, geeft hij jou het gevoel dat jij de mindere bent, werkt hij je tegen als je jezelf wilt ontwikkelen (studie), beledigt en vernedert hij je in het bijzijn van anderen of maakt hij je zwart bij zijn buitenechtelijke relaties, heeft de man een minderwaardigheidscomplex, kortom komt hij aan jouw gevoel van eigenwaarde.
Veel vrouwen doen alsof ze doof en blind zijn. Ze zien de tekenen maar verzinnen excuses voor zijn wangedrag. Enkelen gaan zelfs zo ver dat ze zich verschuilen achter de woorden: “Ik hou van hem of ik blijf om de kinderen.”
Vrouw, je weet wat je ziet of hoort dus voor struisvogel spelen, laat het probleem niet verdwijnen.
Accepteer niet de eerste buitenechtelijke relatie, anders zal deze vernedering schering en inslag zijn in je huwelijk. Accepteer niet de eerste klap, want dan geef je hem toestemming om te blijven slaan. Accepteer geen vuile of ruwe taal, anders wordt dat de toon die hij tegen je zal blijven bezigen. Kortom als hij je jouw gevoel van eigenwaarde afpakt, heb jij het hem gegeven door je opstelling.
Van belang is dus om naar je eigen gedrag te kijken. Stel jij je gelijkwaardig of onderdanig op? Geef liefde en respect dan krijg je het terug. Lok het geweld niet uit, niet met woorden en ook niet met je gedrag. (provoceer niet)
Blijf nooit om de kinderen bij een man die jou mishandelt want partnergeweld en kindermishandeling gaan vaak samen. Het kind is niet alleen getuige van het geweld maar wordt ook slachtoffer. Het is een aantasting van de basisvoorwaarden van zijn bestaan. Zijn veiligheid, zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen komen in het gedrang. Het kind groeit op met twijfels en verwarring over de betekenis van liefde, intimiteit en geweld. Ook kan het kind gedragsproblemen gaan vertonen.
Een vrouw die in zo’n geweldssituatie verkeerde, vroeg: ”moet ik hem dan nooit vergeven of een nieuwe kans geven?”
Deze vrouw vergeleek de geweldpleger met een willekeurig persoon die een fout heeft gemaakt. Dat is zeer naïef. Vergeven kan en mag, maar hem weer toelaten, betekent spelen met je leven.
Bescherm jezelf door te voorkomen dat je in een geweldsituatie belandt. Herken tijdig de symptomen in je partner en maak dat je wegkomt!
“Everytime a man mistreats a woman, he gives up the right to be treated like a man.”
Josta Vaseur