Reizigers uit China moeten na aankomst in Nederland verplicht negatieve Corona-test tonen

Voorzover bekend nog geen Surinaamse maatregelen voor reizigers uit China

Reizigers die rechtstreeks uit China afkomstig zijn moeten vanaf morgen, dinsdag 10 januari, na aankomst in Nederland  een verplicht negatief Corona-testbewijs laten zien. Het kabinet gebruikt hiervoor een noodverordening. Het is een noodgreep van minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). 

De Eerste Kamer komt namelijk niet terug van reces om een Corona wet versneld te behandelen. Daardoor blijft de wettelijke basis ontbreken om reizigers uit China, waar momenteel een grote Corona-uitbraak is, verplicht negatief op corona te testen voor zij op Schiphol aankomen. Daarom gebeurt dat nu alsnog met een noodverordening die zal gelden in de regio Kennemerland (waar Schiphol is gevestigd).

Kuipers verzocht de Eerste Kamer donderdag om de zogeheten Wet publieke gezondheid met spoed te behandelen zodat hij die testverplichting wel kan opnemen. Maar de senaat heeft vrijdag besloten niet terug te keren van reces, melden Haagse bronnen.

De reden dat de testverplichting ingezet wordt, is volgens Kuipers om de eenheid van het beleid voor de hele Europese Unie te garanderen. Als de maatregel niet ingevoerd wordt, bestaat een risico dat reizigers uit China via Nederland Europa binnen komen en vanaf Schiphol -zonder negatief testbewijs- doorreizen naar omliggende landen, wordt gesteld. Dit zou ook aansluiten bij adviezen die het kabinet gekregen heeft.

Volgens Kuipers is in China sprake van een ’zorgelijke epidemiologische situatie’. Daarom is in Europees verband gepleit voor strengere regels voor reizigers uit China. Naast het dragen van mondkapjes en het testen van rioolwater (ook in vliegtuigen zelf) wordt in Brussel aangeraden om verplicht te testen, zodat alleen reizigers met een negatief testbewijs op luchthavens kunnen aankomen.

Suriname

De redactie van Dagblad Suriname heeft, vanwege de actuele situatie voor Chinese reizigers in vele Europese landen en het besluit van de Nederlandse regering, minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benaderd met de vraag of het besluit van Nederland gevolgen gaat hebben voor reizigers uit China die in Suriname arriveren. Ondanks herhaald verzoek heeft de bewindsman in het weekeinde vooralsnog niet gereageerd.

Het Outbreak Management Team, OMT, vond eind december  inreisbeperkende maatregelen nog niet nodig. Hiermee reageerde het OMT op onder andere de Coronavirus-situatie in China en dat als gevolg daarvan er een aantal landen is dat wel beperkingen heeft opgelegd voor reizigers uit de Volksrepubliek China. Het ministerie van Volksgezondheid houdt vast aan het advies dat mensen er goed aan doen om zich te laten vaccineren tegen het Covid-19 virus, zo berichtte het ministerie eind december.

PK

error: Kopiëren mag niet!