NH werkt aan verbetering verouderd waterleiding netwerk

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft een lening overeenkomst getekend met de IDB (Inter-American Development Bank), rond ‘non revenue water” (nrw), water dat geproduceerd wordt, maar waar geen inkomsten tegenover staan, dat te hoog in Suriname is en dat de overheid wil terugbrengen. Dat is al in 2022 gedaan volgens de NH-minister David Abiamofo.

“We willen het verouderd leidingnet vernieuwen en in Groot Paramaribo willen we deze gaan vervangen. Er zijn hier en daar nog buizen die ouder dan 70 jaar zijn. Met ondersteuning van de IDB-middelen gaan we ook stations upgraden. In Commewijne hebben we nu het waterproductiecentrum, waar water uit de Surinamerivier gezuiverd wordt, echter met het leidingnet dat dat water moet distribueren in Commewijne, daar zijn we nog mee bezig. In het binnenland zijn er nog tal van gebieden en dorpen die van drinkwater voorzien moeten worden en dat  beleid gaan we continueren in 2023.”

Het leveren van schoon drinkwater 

Het opgeleverd waterstation op La Liberté was een project opgezet  in samenwerking met een Belgische onderneming. Er is, volgens Abiamofo, een betalingsafspraak gemaakt met deze onderneming. “Waar we nu bezig mee zijn met de Belgen is een stukje kennisoverdracht om in staat te kunnen zijn dat station zelfstandig in eigen beheer te kunnen hebben. Op de valreep hebben we een grant gekregen van de Belgische overheid, omdat we ook een lening overeenkomst hebben met hen en die bedraagt US$ 3.5 miljoen.” 

Na onderhandeling heeft de overheid een grant gehad van US$ 2.5 miljoen waarmee we een 20-tal dorpen in het binnenland van schoon drinkwater kunnen gaan voorzien. Het IDB-project zal grotendeels ook door de SWM uitgevoerd worden.

Tarieven SWM en EBS ver beneden kostprijs 

SWM en EBS zijn bedrijven die, volgens de NH-minister, niet de gelegenheid krijgen door de overheid om hun kostprijs zelf te bepalen. Bij deze staatsbedrijven is het zo, dat de tarieven worden bepaald door de overheid en ze zijn ver beneden de kostprijs. “Het is dus een uitdaging om de tarieven voor de nutsvoorzieningen te verhogen, maar daarmee verduurzamen we die sector niet. Ten aanzien van water hebben we gezegd om stapvoets in termijnen kleine verhogingen door te voeren totdat ergens in 2024 de SWM een tarievenstructuur heeft om break even te kunnen draaien.”

Renewable energie 

“Met betrekking tot de wind meetstations in het kustgebied hebben we niet zo een uitdaging voor wat betreft beschikbare capaciteit. Wat wij wel doen is het stimuleren van hernieuwbare energie, die fossiele brandstof kan vervangen. Er is al in diverse districten zorggedragen voor die energie, zoals in Nickerie en Coronie en men zal doorgaan naar Commewijne en Brownsweg, alleen om die duurzame energie te promoten. De incentives voor solar panelen die formeel vanuit het ministerie van Financiën en Planning zijn gekomen, is onderdeel van het traject dat vanaf 2020 is gestart om een nieuwe tarieven methodologie te implementeren. In het kader van deze gesprekken met die actoren kwam de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) op het idee de mensen te achterhalen die willen investeren in renewable energie. Materiaal dat nodig is om de solar te installeren zoals de batterijen zijn zaken waarnaar gekeken moet worden. We zijn nu bezig met de implementatie en later volgt de evaluatie”, verklaart de minister. 

Olie en gas

Er is tot nog toe geen indicatie gegeven door de buitenlandse oliemaatschappijen wanneer er een schatting komt rond de olievondst in Suriname. Abiamofo geeft aan, dat,ondanks dat er een stukje teleurstellend nieuws was,  er nochtans tot op het hoogste niveau gesprekken worden gevoerd.

“Ik kan voor een groot deel de positie van de bedrijven begrijpen, omdat het gaat om het vaststellen van de omvang van de ontdekking en wanneer dat niet helemaal duidelijk is, is het moeilijk te bepalen hoe die investering eruit moet zien. Daarvoor worden taxatieputten geboord waar niet echt positieve resultaten uit zijn gekomen en dat zijn zaken waarmee de bedrijven rekening mee houden.” De minister vindt dus dat de bedrijven de ruimte moeten krijgen dit alles goed te onderzoeken. 

NK

error: Kopiëren mag niet!