Drink spiking toegenomen in Suriname

Kapitein Shyam Maniesingh van het Nationaal Leger zegt in een gesprek met Dagblad Suriname, dat alcohol- en drugsgebruik een groot maatschappelijk probleem is. Hij geeft daarbij aan, dat ‘drink spiking’ is toegenomen in Suriname. 

Wat is drink spiking?

Drink spiking is het stiekem toedienen van alcohol of drugs in iemands drank zonder medeweten en toestemming. Er zijn verschillende redenen waarom iemand tot spiking overgaat. Stiekem alcohol of drugs toedienen kan bedoeld zijn als ‘grap’, maar het wordt ook gedaan om iemand gemakkelijker te kunnen verkrachten, seksueel aan te randen of seksueel te misbruiken. Spiking gebeurt ook soms met als doel iemand te beroven. 

Vrouwen dienen extra alert te zijn

Manniesingh benadrukt, dat vrouwen daarom extra alert moeten zijn als men bezig is bepaalde dranken in te schenken. “Laat nooit je glas onbewaakt achter. En zodra u zich dronken voelt belt u direct naar uw ouders of een vriendin om u af te halen”, is zijn advies. “Het probleem is dat bepaalde drugssoorten als CHB of rohypnol geheugenverlies veroorzaken. Het zorgt ervoor, dat een vrouw verward is en zich niets meer kan herinneren dat ze verkracht is. Het is voorgekomen dat men aan de Kwattaweg een naakte vrouw heeft aangetroffen langs de weg. Bij ondervraging door omstanders kon zij zich niet herinneren hoe ze heet.”

Schaamte en verdriet

Volgens Manniesingh, zijn het vaak ook welgestelde mannen die dit soort handelingen plegen. Voor tal van studenten en andere vrouwen is het een pijnlijke emotie die zorgt voor schaamte en verdriet, zegt de kapitein. “Sommige mannen nemen alles op en chanteren het slachtoffer ( wraakporno)”, geeft hij verder aan. 

Alcohol en drugs die vooral tijdens feestjes worden toegediend aan vrouwen met de intentie ze te verkrachten, zijn kleurloos en reukloos waardoor het makkelijker wordt voor mannen om aanranding te plegen, stelt Manniesingh. Drink spiking en rape drugs is volgens hem dus een groot probleem.

Alcohol en geweld een veelvuldig probleem

“Tijdens mijn bezoek aan het district Nickerie in december 2022 sprak ik met enkele mensen uit de gezondheidssector. Ik vroeg ze welke problemen men veelvuldig tegenkomt. Het antwoord was ‘alcohol en geweld’. Er werden toen opmerkingen gemaakt door een groep Surinamers; if Hindoestanie no de in Nickerie, sophie ne serie (Als er geen hindoestanen in Nickerie zijn, wordt alcohol ook niet verkocht).”

Vrouwen dienen met respect behandeld te worden

De kapitein geeft verder aan, dat mannen straalbezopen thuis komen en hun echtgenote mishandelen, die huilend naar bed gaat. “Sommige mannen ontvangen hun geld en gaan voor een winkel zitten om het te verkwisten aan alcohol. Wanneer hij op een gegeven moment het besluit neemt om naar huis te gaan, vraagt zijn echtgenote of ze een deel van het geld mag ontvangen, zodat ze iedere dag kan koken voor hem. Hij wordt dan heel agressief en slaat zijn vrouw, totdat ze bewusteloos neervalt. De vrouwen durven geen aangifte te doen uit angst, omdat ze bedreigd worden. Ook zijn ze financieel afhankelijk van manlief. Er moet echt een ommekeer komen met betrekking tot onze mentaliteit. Vrouwen verdienen het om met respect behandeld te worden”, aldus Manniesingh. 

Extra informatie over drink spiking

Spiking heeft een direct effect op het lichaam. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere, een ziek of duizelig gevoel, een verward of gedesoriënteerd gevoel, slaperig zijn, een wazig of vertraagd zicht hebben, het evenwicht of de coördinatie verliezen, moeite hebben met communiceren en flauwvallen. Die symptomen kunnen al binnen 15 minuten optreden, afhankelijk van wat men binnenkrijgt. Deze symptomen kunnen enkele uren aanhouden.

Vaak veroorzaakt spiking ook geheugenverlies, zodat men zich niet meer precies herinnert wat er met ze is gebeurd of wie de dader was. Date rape-drugs zijn bijzonder gevaarlijk wanneer ze worden gemengd met alcohol, omdat ze samen een heel krachtig verdovend effect hebben. In extreme gevallen kan dat leiden tot een coma of zelfs de dood.

Wat kan iemand doen als die het slachtoffer is geworden van spiking? Een eerste stap is zorgen dat men veilig is en met iemand erover kan praten. Ook als iemand zich schaamt, is het advies om meteen aan iemand in de omgeving te vertellen, dat hij/zij zich niet goed voelt. Tot slot kan de persoon een bloed- en urinestaal laten afnemen. 

SK

error: Kopiëren mag niet!