Asis Gajadien: “Sociaal beleid, gronduitgifte beleid en TD-veilingen moeten anders”

De door de regering voor dit jaar aangekondigde beleidsombuiging zal indien die tot stand gebracht wordt de nodige verlichting voor de bevolking en de economie teweeg brengen. Het gaat om ombuiging van het beleid dat wij als land zelf in de hand hebben. De wijziging van de loon- en inkomstenbelasting zijn belangrijke stappen, alsmede de ingestelde productie stimulerende fondsen.  

Asis Gajadien, leider van de grootste regeringsfractie in de Nationale Assemblee, VHO, vindt dat naast de door de regering aangekondigde maatregelen van beleidsombuiging, voor dit jaar ook voor wat betreft enkele andere zaken uit een ander vaatje getapt moet worden. Hij noemt onder meer de kwestie van de rentepolitiek en de Open Markt Operatie (OMO) van de Centrale Bank van Suriname, het sociaal beleid en het grondbeleid.

TD-veilingen

De VHP-fractieleider heeft het afgelopen jaar ernstige kritiek geuit op de gang van zaken rond deze zaken en de regering meerdere malen opgeroepen in te grijpen, echter zonder enige noemenswaardige veranderingen. Als voorzitter van de DNA Vaste Commissie voor Financiën en Planning heeft Gajadien in het afgelopen jaar zich een groot tegenstander getoond van de Termijn Deposito (TD) veilingen als onderdeel van de Open Markt Operatie van de Centrale Bank om de inflatie in bedwang te houden. Ondanks besprekingen die hierover met de regering en de Centrale Bank zijn gehouden, gaan de TD-veilingen op dezelfde voet door.

Als Vaste Commissie voorzitter geeft Gajadien desgevraagd aan om vooral de TD’s met korte looptijden, zoals die van 1-week, af te bouwen en te gaan naar langere looptijden. Desondanks is men op dezelfde voet doorgegaan. De rentelasten van de TD-veilingen zijn ondertussen gestegen naar boven de SRD 2,2 miljard. Terwijl afroming van over liquiditeiten wordt nagestreefd, wordt er juist geld gecreëerd en blijft de inflatie hoog. De TD-veilingen zoals die tot nu toe worden gehouden zijn volgens de VHP-fractieleider funest voor de ontwikkeling van de economie. De TD-rente zijn abnormaal hoog (rond 80%).

Sociaal beleid en gronduitgifte beleid

De regering heeft in het afgelopen jaar volgens de VHP-fractieleider ruim SRD 9,5 uitgegeven aan subsidies en sociale uitkeringen, doch deze zijn volgens hem niet terecht gekomen daar waar het moet. Het is de regering niet gelukt de algemene subsidies om te buigen naar subject subsidies. Er zijn subsidies verstrekt voor brandstof en elektriciteit, maar die zijn niet ten goede gekomen aan de sociaal zwakkere groepen in de samenleving. Gajadien hoopt dat het de regering dit jaar wel lukt om een beleidsombuiging op dit stuk tot stand te brengen.

Het gronduitgiftebeleid schoot het afgelopen jaar naar het oordeel van het Assembleelid tekort. Hoewel er sprake is geweest van een toename van uitgifte van grondbeschikkingen, doen zich nog teveel gevallen van gronduitgifte voor die neigen naar speculatie en corruptieve zaken. Hij verwijst naar onder meer de kwestie Sabaku Project. President Chandrikapersad Santokhi heeft na hevige kritieken vanuit het parlement en de samenleving uitgegeven grondbeschikkingen tijdelijk opgeschort en een onderzoek laten instellen, doch volgens Gajadien vinden er nu gewoon bouwwerkzaamheden voor woningen op het Sabaku Project plaats. 

Ook het door de president ingesteld Meldpunt voor Grondzaken loopt volgens Gajadien niet. “Zo kan het niet verder gaan”, zegt de VHP-fractieleider. Op de vraag van Dagblad Suriname waarom hij dan geen motie van wantrouwen tegen de minister van Grondzaken indient, zegt Gajadien dat er heel spoedig andere instrumenten ingezet zullen moeten worden om corruptieve- en speculatieve handelingen bij gronduitgifte een halt toe te roepen.

SS

error: Kopiëren mag niet!