Ashwin Ramcharan: “Chan, wij gaan Suriname niet kunnen redden”

Ashwin Ramcharan, diaspora ondernemer die een boek schreef over hoe Chan, Suriname zou redden, ging in een interview met de redactie van Dagblad Suriname, in op de recente gebeurtenissen op sociaal-economisch gebied in Suriname.

Chan we gaan Suriname redden

Op de vraag hoe Ashwin terugblikt op het sociaal-economisch gebeuren in 2022, geeft hij te kennen dat heel wat op korte en lange termijn is veranderd. Alle schulden zijn inzichtelijk gemaakt, dit was volgens Ashwin niet het geval bij de vorige regering. Het is nu bekend wat de schuldposities zijn en bij welke instanties en landen de schulden gemaakt zijn. Wat lang op zich laat wachten is echter het saneren van deze schuldpositie. Deze sanering zorgt ook voor de ontstane armoede in het land. Er moet volgens Ashwin wel rekening gehouden worden, dat er op verschillende vlakken wel kleine successen zijn behaald.

De enorme armoede in het land, die onder ander ontstaan is door het IMF gevoerde beleid is, opmerkelijk, aldus Ashwin. Hierover is verder heel wat te zeggen, waar mensen ook erg kwaad op zullen worden, maar dit zijn volgens hem de feiten.

Het IMF-programma, na een sociaal vangnet

Op de vraag hoe Ashwin kijkt naar de invoering van het IMF-programma, dat onlangs voor twee kwartalen stop is gezet na het niet invoeren van onder andere BTW, geeft Ashwin aan, dat die stap naar het IMF nader bekeken moest worden. Het volk moest bij het besluit betrokken worden en hun mandaat voor deze stap moest gegeven worden, vindt Ashwin. “Het IMF-programma is inmiddels een mislukt programma geworden doordat de regering het sociaal vangnet niet in orde heeft gemaakt en de bevolking er niet bij heeft betrokken, hierdoor neemt ook de armoede toe. De laagste klassen zijn al helemaal ten val gebracht door de armoede, terwijl de middenklasse de laagste klassen zijn geworden. Om dit weer in orde te krijgen heb je zeker 5 tot 10 jaar tijd nodig, tenzij Apache International iets betekent voor Suriname voor die tijd met de oliebronnen. Het is een grote uitdaging en er komt geen verandering voor 2023”, zegt Ashwin verder in het interview.

Welke andere alternatieven had de regering?

Op de vraag van de redactie hoe Ashwin denkt dat de regering het beter had kunnen doen, gezien de schuldpositie en het niet hebben van kapitaal, zegt Ashwin: “Rationeel praten met internationale en nationale mensen die een bijdrage konden leveren, niet overhaast naar het IMF stappen en het sociaal vangnet voor tenminste 30% eerst in orde maken. Nu blijkt, dat ondanks dat er voor twee kwartalen geen geld binnenkomt van het IMF, het land toch draait door de informele sector. Dit betekent, dat het land gered kon worden door de informele sector. Als de cambio’s nu sluiten heeft het land een probleem en zal de economische sector zeker in een storten.”

In Suriname is er volgens Ashwin dus een zelfcorrigerend vermogen, als gekeken wordt naar de informele sector. “De formele sector is al tot een stand still gekomen en dat merken we ook bij de koers. De inkomsten en uitgaven moeten we als belangrijke punten zien. Aan de inkomsten kan niet veel gedaan worden. Als land hebben we zelfs weinig tot geen buitenlandse investeerders. De uitgaven moeten daarom gereduceerd worden”, stelt Ashwin.

Een nationale ramp opkomst?

Ashwin is verder van mening, dat er door een tekort aan sociaal vangnet, deskundige oplossingsmodellen, nu op dit moment een nationale ramp op gang gebracht wordt in het district Nickerie bij de padie producenten. De rattenplaag is de eerste oorzaak, terwijl het tweede de ondoordachte en onprofessionele aanpak is, volgens Ashwin. Hij is ook van mening, dat er straks gezegd zal worden door het Nureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, dat alle padie die in de magazijnen van de padieproducenten is opgeslagen, afgekeurd is. Dit betekent straks, dat er een tekort aan rijst zal zijn. De padieproducenten op hun beurt gaan zoeken naar compensatie voor het verlies en dat gaat de burger geld kosten. Rijst zal duurder worden of de regering zal in moeten komen met subsidie. Hij noemt het in een woord een koolhydraten crisis. 

Vooruitzichten 2023

Op de vraag wat de vooruitzichten voor 2023 zijn en of hij nog denkt dat Chan Suriname kan redden, zegt Ashwin: “Nee, Chan kan Suriname niet redden, het waren allemaal mooie voornemens en veel beloftes dat er karaffen aan geld boven het hoofd van Surinamers leeg gestrooid zouden worden. Dat is helaas niet gebeurd.” Volgens Ashwin gaan burgers een hele moeilijke tijd tegemoet. Zolang en geen verandering komt in de inkomsten, uitgaven en de “ease of doing business” zal er geen verandering komen in de situatie van het land. De “brain drain” van mensen die wegtrekken zal blijven. Nu zijn het volgens Ashwien de verpleegkundigen, maar de leerkrachten komen zo ook aan de beurt. Ondernemers houden nu nog het hoofd boven water door de inzet van de informele sector.

“Ik zie een situatie waarin criminaliteit zwaar verruimd zal worden, en Suriname vooral onveilig zal zijn. Heel veel mensen die nooit wilden gaan stelen, gaan het nu noodgedwongen doen en daarbij het leven laten, want de politie zal hard optreden tegen criminaliteit”, zegt hij tot slot van het gesprek.

GW

error: Kopiëren mag niet!