President Santokhi met delegatie voor aantal bijeenkomsten in India

Wat gaan tien dagen India voor Suriname opleveren?

President Chandrikapersad Santokhi is donderdag 5 januari op uitnodiging van de Indiase premier Narendra Modi met een kleine delegatie vertrokken naar India. De delegatie zou bestaan uit minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBOS), first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry en leden van protocol, secretariaat en media.

De president zal als eregast aanwezig zijn tijdens de 17e Pravasi Bharatiya Divas Convention (PBD), die van 8 tot en met 10 januari zal plaatsvinden in Indore, Madhya Pradesh. – De Pravasi Bharatiya Divas is een feestelijke dag die op 9 januari door de Republiek India wordt gevierd om de bijdrage van de overzeese Indiase gemeenschap aan de ontwikkeling van India te markeren. De dag herdenkt de terugkeer van Mahatma Gandhi uit Zuid-Afrika naar Mumbai op 9 januari 1915. – 

Naast deelname aan het diaspora-evenement gaan gesprekken gevoerd worden met het Indiase staatshoofd Draupadi Murmu, premier Modi en minister Subrahmanyam Jaishankar van Buitenlandse Zaken.

President Santokhi zal ook eregast zijn tijdens de “Inaugural Session of the Global Investors Summit”, die op 11 januari plaatsvindt en waarbij de focus gericht zal zijn op aspecten inzake olie- en gaswinning. Op 12 en 13 januari woont Santokhi de “Concluding Leaders session of the Voice of the South Summit” virtueel bij. Deze ‘session’ zal ontwikkelingslanden een platform bieden om gezamenlijk deliberaties te voeren en oplossingsmodellen aan te dragen voor de vele globale uitdagingen, daarbij invulling gevend aan het thema van de Summit: “Unity of Voice, Unity of Purpose”, aldus bericht de Communicatie Dienst Suriname.

Belang

Het klinkt allemaal heel interessant, maar de gewone burger in Suriname vraagt zich ongetwijfeld af wat het belang voor Suriname is, dat de president genoemde bijeenkomsten in India kennelijk moet bijwonen in een tijd van crisis in Suriname waarin burgers nauwelijks rond kunnen komen en moeten pinaren en hosselen om de financiële eindjes iedere maand aan elkaar te kunnen knopen. Welhaast dagelijks worden burgers ad hoc en a la dol geconfronteerd met alsmaar stijgende prijzen van producten in winkels en van diensten. Daarenboven is daar per 1 januari de BTW gekomen, wat ook weer leidt tot vele prijsverhogingen.

En, wat levert de reis Suriname eigenlijk op? Volgens minister Ramdin gaat een “bilaterale c.q. sterk gedefinieerde agenda gepaard” met het bezoek. “Het bestaat niet alleen uit de politieke kant, maar ook uit diplomatieke samenwerking. Er is een aantal overeenkomsten dat afgerond moet worden.” 

Om welke overeenkomsten het gaat is onduidelijk, daar wordt met geen woord over gerept. Er zal ook over functionele bilaterale samenwerkingsprojecten en investeringen van gedachten gewisseld zal worden, aldus de minister.

Leuk uitstapje

Velen in de samenleving hebben echter het gevoel dat het een leuk uitstapje is – en daar doet de alom bekende yoy cliché verworden  terminologie van Ramdin niets aan af -, waarvan een deel op kosten van het bezoekende land is. De kritieken op de reis, die vooral doorklinken op social media, zijn niet mals.

Kosten

Minister Ramdin haastte zich om in een speciaal uitgebracht persbericht de samenleving te laten weten, dat er onjuiste berichten zijn verschenen over “torenhoge kosten” voor de dienstreis naar India, die door de bewindsman met kracht worden ontkracht. Er wordt volgens hem niet een bedrag van rond de 680 duizend USD uitgegeven voor het bezoek van de regeringsdelegatie aan India “Dit bedrag is niet juist”, aldus de minister. “De totale kosten vanuit Paramaribo naar New Delhi zijn geraamd op 150.000 USD. Alle kosten lokaal worden gedragen door de regering van India.” Maar, de minister moet niet doen alsof 150.000 Amerikaanse dollars ‘peanuts’ is… Het is nog steeds een fors bedrag.

Strategisch…. 

Daarnaast beweert de bewindsman, dat het bezoek aan India – een missie – in het kader van zakendoen veel kan betekenen in de toekomst. Het bezoek is volgens minister Ramdin strategisch van groot belang. Maar, in welke zin het bezoek ‘strategisch van groot belang’ wordt in het midden gelaten. Daarover geeft de minister verder geen tekst en uitleg.

Lokale ellende even vergeten….

Kortom, het wordt weer een leuk regerings uitstapje, waarbij het vooral gaat om het bijwonen van gezellige bijeenkomsten, leuke foto- en media-momenten, handjes schudden, bijpraten met collega’s onder elkaar en even zo’n tien dagen de lokale Surinaamse miserie en ellende achter je laten èn de Surinaamse pinarende en hosselende burgers die nauwelijks nog producten als brood, pindakaas, olie, melk, sardien en benzine kunnen betalen.

De delegatie keert op 16 januari terug in Suriname, in de werkelijkheid en realiteit van alledag. .

PK

error: Kopiëren mag niet!