NH werkt aan ordening mijnbouwsector 

Minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) David Abiamofo heeft in een interview met Dagblad Suriname onder andere gesproken over de verrichtingen van zijn ministerie in 2022.

Bekend is dat de beleidsgebieden van het ministerie water, mijnbouw en energie zijn. Ten aanzien van mijnbouw is het ministerie een samenwerking aangegaan met het United Nations Development Programme (UNDP) waaruit een grant is voortgevloeid ter waarde van USD 5 miljoen, die het ministerie in staat moet stellen om de aspecten die nog niet gedekt zijn door andere projecten, zoals de ordening van de kleinschalige goudsector te dekken. “Ik ben de UNDP heel dankbaar daarvoor en dat is gelijk één van de grootste achievements van 2022. We gaan ook door met de andere projecten op het gebied van ordening van die kleinschalige goudsector”, zegt de minister. 

Al datgene dat voorheen reeds is gedaan, maar niet gedekt werd door wet- en regelgeving is stopgezet. Het heeft wat tijd in beslag genomen om die regelgeving in orde te maken, omdat alle actoren betrokken moesten zijn bij de voorbereidingen. Uiteindelijk is er een staatsbesluit in voorbereiding waar alle actoren zich in terug kunnen vinden en dat wacht op implementatie. 

“Regering weet niet wat zich in kleinschalige mijnbouwsector afspeelt”

“Wat we heel goed in kaart willen brengen is wat zich precies binnen deze sector afspeelt, want de overheid weet dat niet.” Alhoewel de vorige regering reeds met een dergelijke onderzoek was gestart, geeft de minister aan dat de informatie die hij heeft ontvangen te gering is, om tot ordening van die sector over te gaan. “De goudsector is van strategisch belang voor de Surinaamse economie en velen van ons staan er niet bij stil hoe belangrijk die kleinschalige goudsector is. Het is van enorm belang qua werkgelegenheid en voor heel Paramaribo. Die regelgeving is nu in place en we zijn bezig te kijken naar milieuvriendelijke technieken om milieuvervuiling tegen te gaan”, aldus Abiamofo.

Verkoop IAmGold technisch en juridische beoordeeld 

Vorig jaar heeft het mijnbouwbedrijf IAmGold haar aandelen verkocht voor USD 360 miljoen aan een Chinese onderneming. Minister Abiamofo geeft aan heel positief daar tegenaan te kijken. “Dit is niet over één nacht ijs gegaan en toen wij daarvan formeel op de hoogte zijn gesteld hebben wij als regering besloten deze zaak goed te onderzoeken en waar nodig goed te begeleiden.”

Er is onder andere een technische commissie ingesteld bestaande uit actoren uit alle relevante instanties die de zaak technisch hebben beoordeeld. Daarnaast is er een advocatenkantoor, die goed bekend is met zaken zoals de Delfstoffenwet en de Mijnbouwwet, aangetrokken om juridisch advies te geven rond de voorgenomen transactie. Ook is er een internationale gerenommeerde onderzoeksinstelling (RPM globaal) aangetrokken om onderzoek te doen naar deze Chinese onderneming. Er zou van alle partijen een positief antwoord zijn verkregen. De regering heeft enkele condities aan hun overeenstemming verbonden zoals continuïteit van het bedrijf, het veiligstellen van arbeidsplaatsen, een stukje nationale als lokale content, maar ook dat bepaalde lopende afspraken die gemaakt zijn onder meer met Staatsolie in het klein Saramacca gebied, afgerond worden voordat de overname beklonken wordt. Tenslotte zal gewerkt worden aan de rehabilitatie van de mijnen. Volgens de NH-minister is in de mijnbouw, los van aangetoonde reserves, van belang te bewerkstelligen, dat het bedrijf blijft bestaan. 

Intrekken goudconcessies moet goed bekeken worden 

Hier en daar zijn er wat goudconcessies ingetrokken, maar voor de overheid is het van belang een stukje jurisprudentie vast te stellen. Bepaalde cases zijn naar de rechter gebracht. Deze zaak moet goed onderbouwd worden en de Mijnbouwwet is er waarin de gronden staan op basis waarvan ingetrokken mag worden. “Er moet dus goed in kaart gebracht worden, waar deze bedrijven zich niet aan houden of zich niet aan hebben gehouden, waarna die regelgeving toegepast moet worden in de vorm van een aanmaning of dat ze aangeschreven worden”, zo verklaart minister Abiamofo. 

Voor wie het gehele gesprek wil zien en beluisteren, klikt u dan even op deze link.

NK

error: Kopiëren mag niet!