KPS: Veiligheidsgevoel moet terug op scholen

De politie heeft in de vakantieperiode klachten uit de samenleving ontvangen over ontoelaatbare en of strafbare gedragingen die voor, tijdens en na schooluren plaatsvinden. Ouders, studenten en externe actoren hebben hun bezorgdheid geuit over een aantal zaken.

Dat was aanleiding voor een spoedoverleg donderdag 5 januari met de waarnemend Korpschef commissaris van politie Ruben Kensen, de landelijke coördinator Buurtmanagement inspecteur van politie 2e klasse Henry Kia en de woordvoerder van de politie inspecteur van politie 3e klasse Milton Bisschop.

De instructies zijn duidelijk, aldus het Korps Politie Suriname (KPS), er zal in samenwerking met schoolleiders repressief en preventief worden opgetreden. Tegen ordeverstoorders en criminelen die de scholen onveilig maken, zal ook worden opgetreden.

Er komt een gedegen plan van aanpak en met betrekking tot voorlichting op de scholen is de afdeling Voorlichting Jeugdzaken belast.

“Aan de ouders en of verzorgers van leerlingen wordt gevraagd om met hun kinderen te blijven praten en steeds de schooltassen van te controleren. Bij constatering van ongeregeldheden kan heel veel voorkomen door tijdig aan de bel te trekken”, zo redeneert het KPS.

  • Maar, wat de politie precies kan gaan doen op scholen blijft onduidelijk. Ook wordt niet ingegaan op de aard van de klachten die binnen zijn gekomen en op de vraag waarom kennelijk klachten in de vakantieperiode zijn ontvangen, terwijl de scholen in die periode natuurlijk gesloten waren. En zijn er echt ‘ordeverstoorders en criminelen die de scholen onveilig maken’, zoals het KPS beweert in haar donderdag uitgebrachte persbericht. Ook is niet duidelijk om welke scholen het gaat. Gesproken wordt over studenten, waardoor de doorsnee lezer zou kunnen denken dat het niet gaat om lagere scholen, want dan wordt gesproken over scholieren of leerlingen en niet over studenten. 
  • Gesteld wordt ook dat er een ‘gedegen plan van aanpak’ komt. Maar, hoe denkt de politie ordeverstorend- en crimineel gedrag op scholen aan te kunnen pakken? Daar ligt toch eerder een taak voor leerkrachten en schoolleiding, maar zeker ook in opvoedende zin bij de ouders en verzorgers leerlingen, scholieren en studenten.
  • Overigens, gaat het niet om een probleem van vandaag of gisteren. Al jaren gebeuren er zaken op scholen, op schoolterreinen en in de directe omgeving van scholen die niet door de beugel kunnen. Wat er nu anders is dan afgelopen jaren is niet duidelijk.
  • Ook blijkt uit het KPS-persbericht niet in hoeverre over de problemen op scholen door de politie overleg is (geweest) met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en of onderwijsbonden.

error: Kopiëren mag niet!