“De zeepbel van verbetering in 2023″

De heersende situatie in ons land blijkt steeds nijpender te worden. Vooral voor oprechte en moraal bewuste landgenoten is de glans van het leven voor een groot deel vergaan. Ondanks de mooie verhalen en voornemens blijken wij verder in de put te zakken. De basis ingredienten voor een redelijk goed leven verkeren in vergankelijke staat. Zie maar onze financiële situatie, de gezondheidszorg, onze veiligheid, het onderwijs en de mogelijkheid om zonder al te veel kosten te ontspannen. Wij zien een duidelijke scheiding tussen rijk en arm, en een weggevaagde middenklasse die feitelijk als katalysator zou moeten dienen om het land naar hoogten te leiden. Men ontkomt niet aan de indruk dat de onderwereld zich bijna meester heeft gemaakt van ons bestuur. Zelfs ongeletterden en grove moraal schenners worden in hoge functies benoemd.

De mogelijkheid voor oprechte, beschaafde en competente figuren, wordt de pas afgesneden middels geen hout snijdende opmerkingen.

Verschrikkelijk is het voor onze schoolgaanden die al vanaf de lagere school gedesillusioneerd raken van de overgoten leerstof die vaker niet op een juiste manier wordt overgebracht. Gaat u maar onderzoek doen naar de kunde, het karakter en het milieu van vele onderwijsgevenden! Na overgoten te zijn met leerstof, worden kinderen nog door vele ouders getraumatiseerd bij het maken van huiswerk en het op een pedagogisch onverantwoorde manier moeten leren van lessen.

Omringt door de stressende omstandigheden in het land en de druk van de onderwijzers en ouders, is het toch niet vreemd dat jonge kinderen zelfmoord willen plegen? Doet u onderzoek! Vaak genoeg wordt de stress van ouders afgereageerd op de zwakste schakel, het kind. De vraag of het jaar 2023 enige verbetering zal brengen in onze “failed state” situatie is niet met enige onderbouwde stelling positief te beantwoorden. Met een bevolking van verhoudingsgewijs een grote groep laag ontwikkelden, gok en drank verslaafden en zich als stemvee opstellenden, lijkt het wel tegen de bierkaai vechten om ontwikkeling te realiseren. De ogen dienen zeker niet te worden gesloten aangaande de invloed van corruptie. 

De uitgestelde aanpak van “oil and gas” ontwikkelingsperspectieven dragen ook niet bij aan positiviteit. Het enorme kader probleem bij de overheid en de handelingen van “politieke ellendelingen” geven ook geen zicht op enige verbetering in de situatie. De “karakterloze” zichzelf noemende vakbondsbesturen die misbruik maken van de lage ontwikkelingsgraad van een groot deel van hun leden, zullen blijkbaar ook voor stremmingen zorgdragen in ons streven naar verbetering. Elke “dwaas” denkt wel de competenties te bezitten om de meest waardige positie in te nemen. Men tracht anderen desondanks te doen geloven dat het goed zal komen. Heeft u ook die indruk na het aanschouwen van het gebeuren op het balcon van het paleis, ons nationaal monument? Zou de hoofdverantwoordelijke “stante pede” moeten worden “opgesodemieterd” en zou daarmee een duidelijk sein worden afgegeven?

Politici in hoge functies die blijkbaar geen notie hebben van zaken, doen onverantwoorde uitspraken, schrikken hierdoor investeerders af en doen het geloof in enige redding van ons land de grond inboren. Doen zij aan allerlei illegale praktijken en zorgen zij ervoor dat wet en regelgevingen niet op hen van toepassing zijn? Worden de “conservatoren” van deze wet en regelgevingen bedreigd of gechanteerd, danwel door “hogerhand” teruggefloten indien zij acties trachten te ondernemen? De incompetente en moreel “onwaardige politici” op cruciale posten zullen enige positieve ontwikkelingen de das omdoen.

Het niet aanpassen van het curriculum binnen ons onderwijs, de grote groep niet capabele leerkrachten, het ondoordacht doorvoeren van vernieuwingen en het volgen van lessen binnen een didactisch onverantwoord milieu zullen onze jeugdigen verder frustreren en zorgdragen voor een toename van “drop-outs”.

De aanwezigheid van “oil and gas assets” zullen met het “tuig van politieke kapers op de kust” een “curse” zijn op “the future of our country”. Het door de vervolging ongeschonden laten van staatsboeven, racistisch georiënteerde “gifmengers” en “corruption facilitators” zullen precedenten scheppen. Het in positie houden van bewezen partijgebonden beleid ondermijners en geloven in hun goedgezindheid, zullen ons verder van huis brengen. Het belemmeren van initiatieven voor de productie, ten gunste van enkele politiek gelieerde importeurs in onze bazaar economie zullen ons verder afhankelijk maken van het buitenland. De vele negatieve internationale ontwikkelingen op economisch en financieel vlak zullen, gezien onze import economie extra druk leggen op iedere poging om uit onze erbarmelijke maatschappelijke positie te geraken. Verder zal de koers door onze hypocriete opstelling niet verbeteren.

Wij pretenderen een lagere koers te willen, maar bij het omwisselen van een 100 dollar of euro eisen wij de hoogste koers. Ook ons imago als drug doorvoerland zal ons parten spelen. Deze niet rooskleurige toekomstbeelden mogen echter oprechte Surinamers niet demotiveren om toch het beste beentje voort te zetten om uit de huidige situatie te geraken. Het dient om u een spiegel voor te houden, welke u tot nuchterheid aanmaant en weerbaar maakt om te geloven in “window dressingachtig”cijfermateriaal en utopische politieke verhaaltjes.                                               

P.s. Ongeacht de erbarmelijke omstandigheden dienen wij ons oprecht te blijven inzetten voor een beter Suriname. Dit zijn wij niet alleen verschuldigd aan onze ouders, maar vooral aan ons nageslacht en per slot van rekening maken wij ook aanspraak op leefbare omstandigheden in 2023!                                                                                                                                            

Frits Lalay 

error: Kopiëren mag niet!