Besprekingen schuldherschikking met China en India nu op politiek niveau

De besprekingen over schuldherschikking met China en India zijn thans op politiek niveau beland. Op technisch niveau zijn partijen “uit-onderhandeld”. Het bereiken van overeenstemming over de herschikking van de schulden met respectievelijk China en India is afhankelijk van het verloop van de bilaterale besprekingen op top politiek niveau met de respectieve landen. 

Een geplande bilaterale bespreking tussen president Chandrikapersad Santokhi en  president Xi Jinping van China medio november vorig jaar in de marge van de G-20 top op Bali, Indonesië, heeft geen voortgang gevonden. President Santokhi is toen niet afgereisd, vanwege de politieke situatie toen in het land. 

Bij zijn huidig bezoek aan India vormt het bereiken van een overeenstemming over herschikking van de bilaterale schuld bij dit land voor de president topprioriteit. Herschikking van de buitenlandse schulden van Suriname vormen kernonderdelen van IMF-programma voor economisch herstel.

Per eind september 2022 bedraagt de bilaterale bij China US$ 540,1 miljoen, waarvan US$ 102,7 miljoen aan achterstanden. De schuld bij India bedrag per zelfde datum US$ 38,6 miljoen, waarvan US$ 11,1 miljoen aan achterstanden. Bij de gevoerde onderhandelingen op technisch niveau over schuldherschikking met respectievelijk India en China is gevraagd naar verlaging van de rentevoet en een langere looptijd.

Stand van zaken bondholders

De onderhandelingen over herschikking van Suriname’s buitenlandse schulden vinden plaats langs de parameters van het IMF-programma. De grootste buitenlandse schuld van Suriname ligt bij de zogenaamde Oppenheimer bondholders. Het gaat om twee leningen met een totale waarde van US$ 675 tegen een rentevoet van tussen de 9 en 12%. Doordat er een “stand still” is overeengekomen, is deze schuld ondertussen per eind september 2022 opgelopen tot een bedrag van US$ 809,8 miljoen. Hiervan bestaat US$ 204 miljoen uit betalingsachterstanden. 

Bij de onderhandelingen met de bondholders vraagt Suriname om een schuldvermindering (haircut), en lagere rentevoet op de resterende schuld (inclusief achterstanden) en een langere looptijd. De Surinaamse regering heeft aangeboden om de “haircut” in de vorm van een Value Recovery Mechanism (VRM) met een rentevoet daarop te vergoeden uit toekomstige offshore olieopbrengsten.

In de periode 11-13 juli was een delegatie van de Oppenheimer Bondholders  in Suriname voor verdere schuldonderhandelingen. Het laatste aanbod “haircut” van beide partijen was als volgt: Obligatiehouders 20% versus Suriname 33%. Voor wat betreft rente en looptijd is de positie als volgt: Obligatiehouders 8,75% en 8 jaar versus  Suriname 6% en 7 jaar. Het is niet duidelijk wanneer partijen weer om de tafel gaan zitten.

Eind vorig jaar is met de Club van Parijs reeds overeenstemming bereikt over een schuldherschikking van een bedrag van rond de US$ 100 miljoen.  

De totale buitenlandse schuld van Suriname bedraagt volgens de jongste cijfers van het Bureau voor de Staatsschuld per eind september vorig jaar US$ 2.278,8 miljoen, waarvan US$ 369,2 miljoen aan achterstanden. Het gaat hier om uitstaande schulden bij multilaterale organisaties (zoals IDB, CDB, IMF, World Bank en ISDB), bilaterale crediteuren (Frankrijk, China en India) en commerciële crediteuren (Oppenheimer bondholders, ING Bank, Credit Suisse, Israel Discount Bank).

SS

error: Kopiëren mag niet!