Voorzitter Wan Okasi Koendjbiharie gematigd blij met verhoging uitkering mens met beperking

Aniel Koendjbiharie, voorzitter van Wan Okasi – de organisatie die zich inzet voor de belangen van mensen met een beperking -, zegt gematigd blij te zijn met de beslissing van de regering, om de maandelijkse uitkering voor mensen met een beperking op te trekken van SRD 1.750 naar SRD 3.550. “Ik kan nog niet zeggen dat ik superblij ben, want je bent nog onder de armoedegrens vergeleken met de armoedegrens van drie jaar terug. In principe ben je er niet echt op vooruit gegaan”, is de reactie van de voorzitter van Wan Okasi. 

Hij wijst op de armoedegrens van januari 2021 die SRD 3.365 bedroeg en haalt daarbij de stijgende prijzen vanaf die periode tot nu toe aan, waardoor het leven duurder is geworden en ook de armoedegrens is meeverschoven. Toch merkt hij op, dat door de verhoging met SRD 1.800 mensen meer kunnen doen dan wanneer het bedrag op SRD 1.750 zou zijn gebleven. Koendjbiharie legt wel de nadruk op het feit, dat het belangrijk is om te weten wat de armoedegrens van nu is. “Dat is mijn vertrekpunt.” 

Het gaat bij Koendjbiharie niet speciaal om contant geld. Van belang is dat zaken van de mens met een beperking worden aangepakt. “Dan hoef je geen contant geld te geven, maar probeer zorgvervoer betaalbaar te maken voor de doelgroep.” Hij laat ook weten, dat tijdens de gesprekken andere technische zaken aan bod zijn gekomen. Een van die zaken is de verbetering van het betaalgemak. “Via een mastercard kunnen de mensen zowel in het binnen als buitenland betalen. Maar concreet is dat van die SRD 1.800”, licht hij toe.

Werken

Koendjbiharie blijft pleiten voor beleid zodat zij die willen en ook in staat zijn om te werken over die mogelijkheid beschikken. “Want anders moet je ze wel een goede uitkering geven.” Hij merkt op, dat er weliswaar korte trainingen worden gegeven, maar dat een gericht beleid hiervoor ontbreekt. “Vaak zijn de trainingen ook ontoegankelijk. Soms moet je er persoonlijk naar toe, maar dan zit je weer met het probleem transport”, benadrukt hij.

Populatie

Van belang is ook dat de populatie mensen goed wordt bijgehouden. Volgens de voorzitter van Wan Okasi kan het niet zo zijn, dat als mensen werken het aantal mensen in het bestand van de overheid hetzelfde blijft of toeneemt. Koendjbiharie haalt aan, dat een goede samenwerking met het bedrijfsleven in dit verband nodig is. Een ander aandachtspunt waar Koendjbiharie op wijst is dat personen kunnen doen alsof zij ook een beperking hebben. Hij is daarom voorstander van een betere keuring van personen. 

Verder is het een wens van Wan Okasi om ook in de verschillende districten vertegenwoordigd te zijn met vestigingen. De organisatie heeft als doel om op te komen voor de mensen in het binnenland. Dit was een van de punten in de recentelijke petitie. Echter zijn de middelen daar nog niet beschikbaar voor. “Vandaar dat Wan Okasi voorstander is van social business, de organisatie moet opereren als een bedrijf, waardoor je minder afhankelijk bent van subsidies”, aldus Koendjbiharie.

RB

error: Kopiëren mag niet!