Twee mannen opgepakt voor beledigen president Santokhi

De 32-jarige A.F. en de 59-jarige P.K. zijn respectievelijk op dinsdag 3 en woensdag 4 januari door de Recherche van Regio Paramaribo aangehouden. Deze twee mannen worden ervan verdacht President Chandrikapersad Santokhi te hebben beledigd. 

Het staatshoofd had donderdag 15 december aangifte gedaan op het politiebureau Geyersvlijt. 

Volgens het voorlopige politieonderzoek heeft A.F. een TikTok opname gemaakt nabij het Onafhankelijkheidsplein waar men bezig was kerstversiering te plaatsen onder een kerstboom. Bij die gelegenheid heeft de man Santokh en de First Lady met ontoelaatbare taal uitgescholden. De TikTok-video werd vervolgens op social media geplaatst en ging viraal. De verdachte heeft voor zijn aanhouding een video op social media geplaatst waarin hij zijn verontschuldigingen aanbiedt aan de president.

De verdachte P.K. gaf op dinsdag 27 december live in een interview in de binnenstad met een journalist van een televisiestation aan, dat door de huidige situatie in het land iemand de president moet doodschieten. Ook zei hij in het interview, dat iemand tegenover de woning van de president moet gaan staan met een bazooka en een schot op zijn woning moet afvuren. Ondanks, dat de journalist hem zei om zijn woorden terug te nemen, weigerde hij dat te doen.

Beide mannen werden voorgeleid aan een Hulpofficier van Justitie. Na overleg met het Openbaar Ministerie is A.F. na een ernstige waarschuwing heengezonden. P.K. heeft zich publiekelijk verontschuldigd bij de president en kreeg een fikse boete opgelegd, alvorens hij werd heengezonden. Deze boete moet hij voor 27 februari 2023 betalen en zal bij niet naleven hiervan op 27 februari voor de rechter moeten verschijnen.

“Aan de samenleving wordt het beroep gedaan zulks gedrag achterwege te laten, daar het strafbaar is gesteld volgens artikel 152 van het Surinaams Wetboek van Strafrecht (belediging Staatshoofd/waarnemend Staatshoofd) en er een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of een geldboete van de vierde categorie hiervoor staat”, aldus het Korps Politie Suriname.

error: Kopiëren mag niet!