Naast psychologische begeleiding is adequaat steunsysteem voor jongeren ook belangrijk

De politie kreeg op 30 december 2022 een melding, dat een babylijkje was aangetroffen aan de Boschreitzweg op een terrein waarop een woning in aanbouw staat. Een buurman die zijn honden bezig zag op het terrein met iets, is toen gaan kijken en zag een baby voet in de bek van een hond, dat hij heeft weggehaald. Na onderzoek op het terrein heeft hij het lijkje aangetroffen en de politie ingeschakeld. 

Kort daarna meldde de 16 jarige moeder van het kindje zich met haar ouders en advocaat bij de politie. Zij verklaarde, dat zij niet wist dat ze in verwachting was en dat het kindje doodgeboren is. Uit vrees heeft zij het aan niemand verteld en het babylijkje begraven. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is zij in verzekering gesteld.

Reactie van de samenleving

De samenleving reageert geschokt op dit bericht. Velen kunnen zich niet indenken dat de moeder tot deze daad is overgegaan. En verwijten de door haar gepleegde handelingen. Echter geeft een deel van de burgers aan, dat deze moeder niet in verzekering gesteld zou moeten worden, maar juist begeleiding nodig heeft. De redactie van Dagblad Suriname heeft naar aanleiding van dit voorval besloten om de kijk van een psycholoog hierop te vragen. 

Mogelijke factoren

Simone Goodett, psycholoog en founder van Thora Psychologiepraktijk, zegt in een reactie, dat zij niet exact kan ingaan op de factoren die een rol kunnen hebben gespeeld, waardoor de moeder tot haar daad is overgaan. “Het is voor mij onduidelijk wat de beweegredenen zijn geweest. Maar, over het algemeen kunnen er tal van factoren zijn die invloed hebben op de besluitvorming van personen. Zo kunnen bijvoorbeeld omgevingsfactoren, sociaal-economische status, fysieke en mentale stabiliteit een rol in spelen.”

Werking van de hersenen bij jongeren

Aan de psycholoog is de vraag gesteld, hoe de hersenen van jongeren eigenlijk werken, dat zij soms tot een bepaalde daad overgaan. Hierop zegt Goodett, dat de hersenen van personen tot in de (pre)adolescentie fase volop in ontwikkeling zijn. “Zo worden op basis van ervaringen en intellect, steeds cognitieve structuren/verbindingen gemaakt en aangepast; cognities worden dus gevormd die dan ook invloed hebben op de beredenering en besluitvorming.” 

Dat mensen tot een bepaalde daad overgaan, is niet alleen afhankelijk van de werking van de hersenen of de leeftijd, maar meer nog de cognitieve inschatting die men op het moment maakt, zegt Goodett. Om dit duidelijker te maken haalt zij het volgende aan: “Wat zijn de mogelijkheden of oplossingen die volgens de persoon op dat moment binnen handbereik zijn; hoe is men gewend of geneigd om te gaan met of te handelen in moeilijke situaties (denk aan copingreacties, zoals vechten, vluchten, bevriezen (vooral in figuurlijke zin bekeken)? Betreft het een kort of lang termijn oplossing?”

Begeleiding noodzakelijk?

Goodett stelt, dat begeleiding in dergelijke situaties noodzakelijk is, maar zeker ook voor jongeren die over het algemeen te maken hebben met tienerzwangerschappen of uitdagingen waar zij tegen aanlopen en uit zichzelf geen uitwegen vinden.

“Het leven op zich is al een grote uitdaging en ingrijpende gebeurtenissen kunnen daar een schepje bovenop doen. Het is daarom goed begrijpelijk dat men te maken kan hebben met bepaalde gebeurtenissen waar zij zich geen raad mee weten.”

Hoe moet de begeleiding eruit zien?

Los van psychologische begeleiding, is het ook relevant dat er een adequaat steunsysteem is waar jongeren terecht kunnen voor hulp, zegt de psycholoog. Volgens haar horen het verschaffen van psycho-educatie, voorlichting, preventie en instructies erbij. Maar, ook informatie over hoe men dergelijke situaties kan voorkomen alsook adequate praktische oplossingen voor het geval de persoon zich reeds in een uitdagende situatie bevindt.

SK

error: Kopiëren mag niet!