Drugsgebruik binnen scholen: “Totale gemeenschap verantwoordelijk voor sociale controle”

De Inspectie Voortgezet Onderwijs op Seniorenniveau (IVOS) heeft vorig jaar kunnen constateren dat leerlingen, mogelijk in samenwerking met derden, zich bezighouden met diverse drugssoorten binnen de scholen, waaronder Xtc-pillen, spacecake, sukru en dergelijke. Deze praktijken zijn echter ten strengste verboden en bovendien ook strafbaar. 

Aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) is de vraag gesteld, op hoeveel scholen het drugsgebruik tot dusver is geconstateerd. Hierop wordt gezegd, dat de inspectie VOS met enkele scholen is geconfronteerd.

Het minOWC gaf in een persbericht van 19 december 2022 aan, niet ervoor te zullen schromen, al dan niet door tussenkomst van het Openbaar Ministerie (OM), maatregelen te treffen tegen leerlingen die zich met deze praktijken bezighouden. Aan het ministerie is gevraagd welke maatregelen getroffen zullen worden, indien blijkt dat leerlingen zich schuldig hebben gemaakt aan drugsgebruik. Hierop geeft minOWC aan, dat dit per case wordt bekeken. 

Tot slot werd aan het ministerie gevraagd hoe drugsgebruik op scholen voorkomen zou kunnen worden. Hierop antwoordt het ministerie: “Startpunt is controle vanuit huis, maar het moet in algemene zin voorkomen worden. De totale gemeenschap is verantwoordelijk voor sociale controle.” In het persbericht werden ouders op het hart gedrukt om hun kinderen goed in de gaten te houden.

Gevolgen van drugsgebruik

Vanaf 2016 zou een forse toename zijn geweest van drugsgebruik onder jongeren. Het is goed om stil te staan bij de gevolgen van drugsgebruik. Drugsgebruik kan bijvoorbeeld leiden tot acute gezondheidsrisico’s, zoals paniekaanvallen of bewusteloosheid. Ook kan het leiden tot ademstilstand.  Daarnaast kan drugsgebruik maatschappelijke schade veroorzaken, zoals criminaliteit en overlast. 

Drugs beïnvloeden de waarneming en het concentratievermogen van de gebruiker. Op school kunnen dus de  prestaties onder het gebruik van drugs gaan lijden. Bij langdurig gebruik van drugs is vaak sprake van ‘moeten’ gebruiken, ofwel van verslaving. Bij verslaving is op lange termijn de kans op lichamelijke en geestelijke schade groot. Het is bewezen dat het gebruik van drugs schade aanbrengt aan de hersenen. Lichamelijk kunnen er voor een gebruiker vervelende klachten optreden. Door overbelasting kunnen bepaalde organen bijvoorbeeld minder goed gaan functioneren.

SK

error: Kopiëren mag niet!