Waakzaamheid Covid gewenst

Veel Surinamers denken dat de Covid-19 situatie in de wereld helemaal voorbij is, maar dat is niet het geval. Nu vernemen we van het wereldnieuws, dat er weer iets broeit in China, een land met een miljarden bevolking die de gewoonte heeft over de hele aardbol uit te waaieren… en daarmee het virus te verspreiden. De situatie in China lijkt enigszins anders te zijn dan in 2019, omdat er toch wel sprake lijkt te zijn van relatieve transparantie naar Chinese maatstaven beoordeeld. Het is zaak dat de WHO nu de zaak close monitort en China beweegt om de nodige maatregelen te treffen om export van nieuwe varianten te voorkomen. 

In het nieuws is gemeld dat de kans groot is, dat nieuwe varianten uit China worden geëxporteerd. In 2022 hebben we tot ons geluk een normalisatie van de situatie gehad. Er waren nauwelijks lockdowns in 2022 en is de horeca opengegaan. Ook is het luchtruim in de wereld open gegaan waardoor veel burgers na enkele jaren weer konden reizen. Er waren zo nu en dan adviezen aan het eind van het jaar om toch de MoHanA-maatregelen in acht te nemen. En dan hebben we gemerkt dat de Surinaamse bevolking de gewenning al kwijt is wat betreft het ontsmetten van de handen, het dragen van een mondkap en het bewaren van de sociale afstand. Er zijn vooral in november en december adviezen gegeven om waar nodig toch de MoHanA-regels in acht te nemen, maar door de bank genomen is dat niet gebeurd. De ervaring leert dat vrijblijvende adviezen niet werken. 

De MoHanA-maatregelen hebben in het verleden pas gewerkt toen er sancties om de bocht kwamen kijken. We denken niet dat het nu echt noodzaak is om massaal de MoHanA-regels in te voeren, maar kwetsbare groepen zouden toch wel op hun hoede moeten zijn. Inmiddels is in Suriname een behoorlijk deel van de bevolking gevaccineerd. De mythes over de vaccinaties kunnen voor een deel zeker worden ontkracht, omdat er geen massale fatale bijwerkingen te constateren zijn geweest. Aan het eind van het jaar is gemeld, dat het aantal Covid-besmettingen in Suriname aan het stijgen was. De oorzaak daarvan is niet genoemd, maar wij vermoeden een verwatering van MoHanA-maatregelen die bedoeld waren voor altijd als een levenswijze te zijn ingevoerd zoals het niezen en hoesten in de elleboog, het niet schudden van de hand en het wassen en ontsmetten van de handen. 

Door de regering is een vrij milde oproep gedaan aan de bevolking om zich alsnog te gaan registreren of een booster te gaan nemen. Er moet meer informatie aan de samenleving worden gegeven. Een vraag is namelijk wat er moet gebeuren met de mensen die dubbel gevaccineerd zijn en een booster al hebben gehad. Als de besmettingen doorgaan, zal de schaal groter worden en het aantal doden ook toenemen. 

Er is recent gerapporteerd dat in december 5 mensen door Covid-19 zijn omgekomen. Dat is een relatief laag cijfer nog dat mogelijk in de buurt komt van de normale griepcijfers. Het aantal kan op gegeven moment gaan stijgen. 

Wij betwijfelen het of de wereld ooit nog in een lockdown komt. Echter kunnen afhankelijk hoe de zaak in China afloopt, landsgrenzen toch dicht gaan of dat er strenge reiseisen worden ingevoerd. In Europa hebben we een koudere periode gehad en een opengaan van massale evenementen. Dat heeft Suriname ook gekend met voor het eerst de pagara estafette na jaren en een massaal feest in het centrum van Paramaribo. Veel toeristen waren voor owru yari ook hier. De regering zou er goed aan doen om het Outbreak Management Team en de experts in stelling te brengen. 

De Chinese analyse toonde een overwicht van Omicron-afstammingslijnen bij lokaal opgelopen infecties. Deze waren samen goed voor 97,5% van alle lokale infecties. Een paar andere bekende Omicron-sublijnen werden ook gedetecteerd, zij het in lage percentages. Deze varianten zijn bekend en circuleren in andere landen, en op dit moment is er geen nieuwe variant gemeld door de Chinese autoriteiten.

China rapporteert dat slechts 95 lokaal verworven gevallen van besmettingen zijn, 187 waren geïmporteerde gevallen. Er wordt geen nieuwe variant of mutatie van bekende betekenis vermeld in de openbaar beschikbare gegevens. Er is een cruciale behoefte aan en het belang van aanvullende analyse en het delen van gegevens om de evolutie van SARS-CoV-2 en de opkomst van zorgwekkende mutaties of varianten te begrijpen. Dit kan het beste worden bereikt door gegevens snel en regelmatig in openbaar toegankelijke databases te deponeren. 

De WHO zal de situatie in China en wereldwijd nauwlettend blijven volgen en dringt er bij alle landen op aan waakzaam te blijven, sequenties te monitoren en te rapporteren, en onafhankelijke en vergelijkende analyses uit te voeren van de verschillende Omicron-sublijnen, ook op de ernst van de ziekte die ze veroorzaken. Suriname moet in elk geval alert blijven.     

error: Kopiëren mag niet!