“Tijd doorbrengen met- en aandacht geven aan je kinderen is heel belangrijk”

Speelgoed en spelletjes zijn duur, maar er zijn kinderen die het toch leuk proberen te houden. Cabby, die op de vrijdag en zaterdag met haar vrienden samen speelt, geeft aan in gesprek met een redactrice van Dagblad Suriname, dat haar moeder altijd iets leuks voor hem heeft.

“Mijn vrienden en ik ontmoeten elkaar bij mij thuis of gaan vaak naar een sportveld en kiezen een plek. Daar kleuren wij gezamenlijk, spelen wij pakkertje en enkele spelletjes die mijn moeder speelde toen zij klein was. Mijn vrienden en ik, en vaak genoeg mijn moeder ook erbij, spelen vaak het spelletje steen, papier, schaar en boter, melk en kaas. Wie gewonnen heeft krijgt vaak een extra koek of een ijsje of mag kiezen wat zij de volgende dag zullen doen”, vertelt Cabby.

“Ik vind het heel jammer dat niet alle kinderen de gelegenheid hebben die ik heb. Vele ouders hebben het druk en kunnen daardoor ook niet zoveel tijd met hun kinderen doorbrengen. Enkele vrienden van mij hun ouders hebben het ook druk, maar zij zorgen wel ervoor dat wij samen zijn. Het zou leuk zijn als enkele ouders, zoals mijn moeder, en vrienden hun ouders zo konden denken. Mam geeft zo niet veel uit en maakt de koeken en de ijsjes zelf. Als wij bijvoorbeeld honger hebben, zorgt mijn moeder ook daarvoor of een van mijn vrienden hun ouders. Mijn moeder praat vaak met de moeders van mijn vrienden en zo vragen ze ons wat wij willen eten en dan passen zij bij”, aldus Cabby.

De moeder van Cabby zegt, dat zij door deze handeling toch een mooi verschil ziet in haar kind. “Haar gedrag is veranderd, dus minder aan de telefoon en is juist leergierig geworden. Het zou misschien een heel goed idee te zijn voor ouders om het nieuwjaar op zo een manier te starten”, zegt de moeder. “Jij als ouder krijgt een soort van innerlijke rust. Je hoeft niet met alle kinderen in de buurt wat te doen of in contact te komen met de ouders, maar het kan zelfs ook met je eigen kinderen. Tijd doorbrengen en aandacht geven speel een heel belangrijke rol.”

Cabby hoopt dat zij vaker zo met haar vrienden kan genieten en hoopt ook dat enkele prijzen in de winkel kunnen zakken. “Door de prijsstijging van veel producten in de winkel kan niet alles en hebben velen het ook moeilijk. Ik hoop dat er een verandering kan komen, zodat het toch een beetje gemakkelijk wordt.” 

TM

error: Kopiëren mag niet!