Guyanezen verdienen veeel meer dan Surinamers

Het bruto binnenlands product (bbp) van Guyana per hoofd van de bevolking bedraagt ​​nu ongeveer 17.000 Amerikaanse dollar, aldus de vicepresident van het land, Bharrat Jagdeo. Dit is een enorme stijging ten opzichte van de US$ 5.577 in 2015, het jaar waarin olie voor het eerst werd ontdekt voor de kust van het land. Het Surinaamse bbp per hoofd bedraagt daarentegen US$ 4,836.33 voor 2021. 

Explosieve groei 

Deze statistiek komt terwijl de Guyanese regering zich voorbereidt om de nationale begroting voor 2023 bekend te maken, na een economische groei van meer dan 50% te hebben geregistreerd. Deze groei brengt Guyana verschillende plaatsen op de wereldranglijst van het bbp per hoofd van de bevolking, onder landen als Trinidad & Tobago, Chili, Barbados en Uruguay in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Met name het bbp per hoofd van de bevolking van Trinidad & Tobago is gestegen van 15.000 dollar in 2020 tot 19.500 dollar afgelopen september. Hoewel Trinidad & Tobago jaren van economische achteruitgang heeft doorgemaakt, groeide de economie in 2022 met hulp van hoge gasprijzen. Ook de Surinaamse economie zal na jaren weer groeien. 

Verdere ontwikkeling 

Door de duizelingwekkende groei van Guyana’s olie-economie en de versnelde economie daarachter, zal Guyana de komende jaren meer groeien. Het IMF, Internationaal Monetair Fonds, verwacht dat de Guyanese economie tot 2026 met meer dan 20% zal groeien vanwege de geplande productieverhoging. Tegen die tijd zal Guyana ongeveer 1 miljoen vaten olie per dag (bpd) produceren.

Jagdeo zei, dat Guyana zich richt op een bbp per hoofd van de bevolking van 30.000 dollar, maar dat het waarschijnlijker is dat het tegen 2030 35.000 dollar zal zijn. Onderweg zei hij dat Guyana een gediversifieerde economie moet creëren. Dit zal een enorme taak zijn voor Guyana. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) zei afgelopen augustus nog, dat ze verwacht dat de olie-export in 2022 bijna 60% van de economie van Guyana zal vertegenwoordigen.

error: Kopiëren mag niet!