Dode dieren Nickerie uit gebieden waar landbouwers op eigen initiatief rattengif hebben gebruikt

Uit onderzoek is gebleken, dat de dode dieren van verschillende veehouders in Nickerie niet komen uit gebieden waar gewerkt is met rattengif van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV.

De rijstrat is er altijd geweest en zal er ook altijd zijn.

“De rijstrat die nu sterk in aantal is toegenomen, waarbij sprake is van een ernstige rattenplaag, is er altijd geweest en zal ook blijven. Wel moeten wij het naar beheersbare proporties terugbrengen, waardoor rijstboeren en groenten verbouwers veel minder last van ondervinden”, aldus een vertegenwoordiger van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON).

Meer duidelijkheid over dode dieren 

“De foto’s van dode dieren (koeien en schapen) die thans gedeeld worden op social media zijn niet afkomstig uit de gebieden waar LVV-rattengif heeft verstrekt aan rijstboeren. Ook is het zo, dat het op vrijdag 30 december 2022 verstrekte rattengif van het merk Ratex een trage werking heeft (3 tot 4 dagen)”, dit kwam deze week tijdens een persconferentie van de commissie, belast met de rattenplaag in het district Nickerie, naar voren

Hoe staan de zaken er nu voor?

Districtscommissaris Senrita Gobardhan zei, dat uit onderzoek is komen vast te staan dat enkele boeren voor de verstrekking van het rattengif door LVV al andere illegale middelen hebben gebruikt in de strijd tegen ratten. Dit is dus de oorzaak van de dode dieren geweest.

Tot op dit moment is er wel sprake van Code rood in het district. Dit betekent, dat de situatie heel erg is en dat er drastische aanpak vereist is. “Het is daarom zaak dat we met zijn allen strijden tegen een verdere verspreiding en uitbreiding van de rattenplaag. Alle bermen, perceel dammen, overwoekerde percelen en grofvuil op de erven, zullen moeten worden aangepakt”, gaf de burgermoeder ook deze keer als oproep mee.

Alhoewel er wordt gezegd, dat niet alle gebieden van het district Nickerie te kampen hebben met een rattenplaag, geven burgers in gesprek met de redactie het aan. Dit is bekend gemaakt aan de districtscommissaris. De plaatsen Wageningen, Middenstandspolder, alsook de Groot en Klein Henarpolder zijn wel het zwaarst getroffen.

Advies 

Dokter Radha Ramjatan van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), die zich ook bekommerde om de eerste gevallen van mensen met de ziekte van Weil in het district, geeft aan dat de boeren nu niet op blote voeten hun arealen moeten betreden, maar met laarzen aan. Ook het gebruik van rubberen handschoenen wordt sterk aanbevolen door de arts.

GW

error: Kopiëren mag niet!