DNA-voorzitter Bee: “Goede besluiten nemen voor de naaste toekomst”

Marinus Bee, voorzitter van de Nationale Assemblee (DNA), is in gesprek met Dagblad Suriname stil blijven staan bij het werk in het parlement het afgelopen jaar en wat 2023 met zich mee zal brengen.

Terugblik 2022

De Nationale Assemblee heeft een zeer uitdagende periode achter de rug, zegt de DNA-voorzitter. Bee werd in 2020 voorzitter van DNA tijdens de Covid-pandemie. “Er is in dit verband strijd geleverd om vergaderingen uit te roepen waarbij je niet echt kon plannen, omdat je in een situatie komt waarin leden besmet raakten met Covid. We moesten onze weg vinden als organisatie, waardoor onze prestatie begrijpelijk veel minder was.  We hebben de adviezen van de Inter-Parlementaire Unie, IPU, opgevolgd om zo min mogelijk te vergaderen waardoor er werd nagedacht om digitaal te vergaderen, echter is de regelgeving met betrekking tot besluitvorming niet aangepast waardoor de leden fysiek aanwezig moesten zijn.”

Uiteindelijk is er gewerkt en belangrijke wetten die nodig waren voor de beleidsvoering zijn toch gekomen in 2020-2021. In 2022 belandde het parlement in een andere situatie waar er meer ruimte was om het beleid dat was uitgestippeld uit te kunnen voeren. “Het resultaat was uiteindelijk de aanname van 30 wetten wat een tevreden gevoel geeft”, zegt de voorzitter.

“Enkele wetten zijn extra belangrijk geweest om aan te nemen zoals de Belastingwet, omdat we gaan richting hervorming maar ook voor de planning die de regering heeft met het Internationaal Monetair Fonds  die uitgevoerd moet worden. Het parlement gaat verder in 2023 en er zijn nog meer belangrijke wetten die aangenomen dienen te worden, zoals de wetten Openbaar Bestuur en Enquêterecht. Maar, ook de grondenrechten en diverse sociale wetten voor bijvoorbeeld mensen met een beperking, moeten nog aan de orde komen.”

Rol voorzitter in DNA

Bee heeft gesteld zich te laten leiden door de meerderheid binnen het parlement. “Je zal boven partijen moeten staan. Mijn deur staat altijd open voor alle 51 leden ongeacht van welke fractie iemand is”, verklaart Bee.
“De leden krijgen de ruimte om die discussie, het debat, in het parlement vrijelijk te voeren.  We weten natuurlijk wel, dat in een politiek huis niet iedereen tevreden zal zijn.”

Met de introductie van een ander model is geprobeerd dit op te lossen. Een Commissie van Rapporteurs moest met voorstellen komen ten aanzien van spreektijden en het heeft gewerkt. Er wordt ook gewerkt om de leden ertoe te bewegen dat stuk van persoonlijke aanvallen te laten varen. En dat moet de rol zijn van DNA als onafhankelijke organisatie van die democratie om controlerend bezig te zijn. Soms gaat het toch goed mis, vooral met leden die niet op tijd of helemaal niet op vergaderingen komen. Er werd toen besloten dit openbaar te maken in de samenleving, dat er leden zijn die hun werkzaamheden niet serieus nemen. Zo is getracht het gedrag van ongedisciplineerde leden aan te pakken. 

Ook ten aanzien van oppositieleden die het verlenen van quorum in de weg staan heeft Bee gesteld, dat als men wil dat zaken zich anders ontwikkelen binnen die organisatie, dan zal men meer verantwoordelijkheid moeten nemen ongeacht van welke plaats (partij) je de organisatie dient.

Parlement unaniem tegen besluit van de president

Het is voor het eerst in de geschiedenis, dat het parlement van Suriname unaniem tegen het besluit was van de president van het land en in dit verband tegen het besluit een ambassade van Suriname neer te zetten in Jeruzalem. “Als parlement hebben we een stukje verantwoordelijkheid. We moeten Suriname leefbaar houden in de naaste toekomst. We moeten daarom niet in een bepaald conflict gebied gaan waar je mogelijkerwijs meegesleept kan worden in dat conflict. Met het oog op de komende generaties moeten we besluiten nemen die in de toekomst verantwoordelijk  zijn voor de  samenleving.”

De voorzitter wenst de samenleving op te roepen zich maximaal in te zetten. “Het wordt niet een makkelijk jaar als je de berichten wereldwijd volgt. Als land zitten we al  in een crisis die we als samenleving moeten proberen te overwinnen. Laten we dus in eenheid met elkaar werken, ons maximaal inzetten  en blijven geloven in het land om dit jaar succesvol door te komen”, aldus Assembleevoorzitter Marinus Bee.

NK

error: Kopiëren mag niet!