Waarschuwing: Eten van vis en vleesproducten uit gebieden waar rattenplaag aanwezig is, is levensgevaarlijk

Het verhaal gaat als een lopend vuurtje, het feit dat de situatie rond de rattenplaag in Nickerie verergerd is, ook door alles wat nu speelt rond het gebruik van gif tegen de dieren. Specialisten zijn met man en macht bezig de samenleving in Nickerie op de hoogte te stellen, voorzichtig te zijn met het kopen en eten van vis, vlees- en kipproducten.

Aan de bel trekken

Burgers die recentelijk naar locaties zijn geweest om visproducten te kopen hebben een opmerkelijke verandering gemerkt. Vissen die heel prijzig waren zijn sterk in prijs gedaald. Er is door deze bezorgde burgers meteen aan de bel getrokken. 

Delen Nieuw-Nickerie hebben nu ook last van ratten

Dagblad Suriname ging in gesprek met burgers in Nickerie en die gaven het volgende te kennen. Rashied zegt: “Terwijl het dak lekt probeert men het plafond te repareren. De ratten verblijven niet in de rijstvelden, maar gaan daar vreten. De ratten verblijven in de slecht onderhouden omgeving en dat moet men dus schoon maken, geen gif strooien. Met het gif vernietig je meer. Men kan dat gedeelte waar ze planten wel bewerken, maar de 20 meter om het perceel laat men vies en vuil staan. Daar moet de overheid gaan ingrijpen. Er zijn genoeg wetten en regels. Je hebt toch een bestuursdienst die moet controleren. Er is maar één oplossing. Geen gif, maar de boeren verplichten hun dammen schoon te maken, want daar blijven de ratten.”

“Ik heb vanaf mijn poort gemerkt hoe ze gaten in de modder graven en richting mijn erf komen, het zijn van die hele grote. Ik zet stenen bij bepaalde gaten”, zegt Chanell, een ongeruste jonge dame in een interview met Dagblad Suriname. Het was al een geruime tijd bekend dat de ziekte van Weil in het district was. Tot zover is er geen melding gemaakt dat deze situatie weer de kop heeft opgestoken. De redactie is hierover in contact met de minister van Volksgezondheid, maar vanwege zijn drukke agenda heeft hij nog niet kunnen aangeven wat de stand van zaken momenteel is in het district. 

Er is eerder al opgeroepen door districtscommissaris Senrita Gobardhan om het leefgebied van ratten en de omgeving zo schoon mogelijk te houden.  

Districtscommissaris roept gemeenschap op om zich aan veiligheidsmaatregelen te houden

De districtscommissaris van Nickerie maakt verder het volgende bekend:

“Naar aanleiding van de heersende rattenplaag in het district Nickerie, waarbij er noodgedwongen nu rattengif wordt gebruikt ter bestrijding van deze ongedierte, worden vooral veehouders op het volgende gewezen;

– Hou uw vee (koeien, schapen en geiten) thuis of op stal en voorzie hen zelf van gras.

– Dierenliefhebbers, hou uw honden of katten thuis (op uw erf of aan de ketting).

Als iedere burger zich houdt aan de voorschriften en de omgeving schoonhoudt, zal ook deze rattenplaag effectief bestreden kunnen worden”, aldus de districtscommissaris.

GW

error: Kopiëren mag niet!