Veeboeren niet erg enthousiast over raskeuze import melkkoeien

Enkele veeboeren zijn niet bepaald enthousiast over de raskeuze bij de aangekondigde import van melkkoeien. Om de lokale rauwe melkproductie te stimuleren en de import van melkpoeder enigszins te verminderen, is de regering via het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voornemens 1.500 melkkoeien van het ras Girolando te importeren. 

Bij veeboeren was maanden geleden de verwachting gewekt dat melkkoeien van het ras Gier zou worden geïmporteerd. De Gier staat algemeen bekend om zijn hoge melkproductie. Dat uiteindelijk gekozen is voor het ras Girolando komt bij enkele melkboeren enigszins teleurstellend over. Girolando zou volgens hen om een mix-ras gaan met een veel lagere melkproductie. De melkproductie van het Girolando ras zou gemiddeld tussen de 15 en 20 liter per dag liggen. Dat zou niet veel hoger zijn dan de productie van de reeds in Suriname aanwezige melkkoeien. 

Ook de hoogte van de verkoopprijs van de te importeren koeien geven sommige boeren aanleiding om zich achter de oren te krabben. In de wandelgangen worden prijzen van tussen de US$ 4.000 en US$ 5.000 per melkkoe genoemd. Velen veeboeren zullen deze prijs niet kunnen of willen betalen. De huidige prijs van een volwassen koe in Suriname ligt tussen de SRD 30.000 en SRD 50.000.

Dat de te importeren koeien meer zullen kosten zegt men te kunnen begrijpen, maar een prijs van SRD 120.000 en meer valt buiten de verwachtingen van vele veeboeren. Omdat de Girolando een mix-ras is en geen volbloed ras en bovendien niet echt een veel hogere melkproductie heeft, vinden sommige boeren de investering niet bepaald de moeite waard. 

Voor de import van melkkoeien is eind augustus vorig jaar een aanbesteding gehouden. De toewijzing heeft reeds plaatsgevonden. Naar vernomen wordt komt de eerste partij van 350 melkkoeien in maart in Suriname aan. Er is al een aanvang gemaakt met bouwwerkzaamheden van een quarantaine ruimte om deze melkkoeien tijdelijk op te vangen.
SS

error: Kopiëren mag niet!