Onduidelijk waarom Suriname niet heeft gestemd
Op oudjaarsdag is tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gestemd over Resolutie 77/400. Daarbij werd gestemd om gerechtelijk advies over de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden te vragen bij het Internationaal Gerechtshof te Den Haag. De resolutie werd aangenomen met 87 stemmen voor. 24 andere leden stemmen tegen, terwijl 53 zich onthielden.
Suriname heeft niet gestemd bij deze resolutie. Guyana en landen van de regio hebben wel voor gestemd. Ook alle lidstaten van de Organisatie van Islamitische Landen (OIC), waarvan Suriname lid is, hebben meegewerkt.
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking heeft desgevraagd vooralsnog niet gereageerd op vragen van Dagblad Suriname over het niet stemmen van Suriname.
Internationaal Gerechtshof
De Algemene Vergadering van de VN vroeg het Internationaal Gerechtshof om advies over de juridische gevolgen van Israëls “bezetting, vestiging en annexatie … inclusief maatregelen gericht op het veranderen van de demografische samenstelling, het karakter en de status van de heilige stad Jeruzalem, en vanaf de goedkeuring ervan van gerelateerde discriminerende wetgeving en maatregelen”. De VN-resolutie vraagt het Hof ook om te adviseren over hoe dat beleid en deze praktijken “de juridische status van de bezetting beïnvloeden” en welke juridische gevolgen deze status voor alle landen en de Verenigde Naties met zich meebrengt.
Jeruzalem ambassade fiasco
Minister Albert Ramdin liet eerder weten. dat er een ambassade komt van Suriname in Jeruzalem. Dit deed de bewindsman tijdens een bezoek aan Israël. Minister Ramdin gaf te kennen, dat Suriname de banden met Israël verder wil aanhalen. Hij ziet daarvoor redenen genoeg. Dit stuitte op veel weerstand in binnen- en buitenland. Volgens Ramdin heeft alleen de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) een brief geschreven. Eerder had Assembleevoorzitter Marinus Bee in ronde bewoordingen al gesteld dat Suriname geen ambassade moet openen in Jeruzalem.
DNA geeft opdracht
Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft eerder al laten weten, dat Suriname nooit gesteld heeft dat een ambassade geopend zal worden in Jeruzalem, Israël. De Surinaamse regering heeft op dit moment alleen een niet-residerende ambassadeur benoemd. Dit gaf de vicepresident dinsdag 31 mei 2022 in De Nationale Assemblee als antwoord op vragen van enkele parlementariërs. Brunswijk verzekerde het parlement dat de regering rekening zal houden met de gevoelens van de Islamitische gemeenschap in Suriname als het gaat om de vestiging van een diplomatieke post in Israël.