Ricky Stutgard: “Vergiftigde en dode landbouwhuisdieren bewijs dat dit rattengif ook dodelijk is voor de mens”

Het rijstdistrict Nickerie wordt al enige tijd geteisterd door een rattenplaag. Het is gebleken, dat gif dat bedoeld was om de ratten te bestrijden, op gras en in de trenzen is terechtgekomen. Dieren van veehouders zijn dood gevonden, mogelijk ten gevolge van het rattengif.

Op burgers wordt ook een beroep gedaan om niet zomaar vis, waaronder kwie kwie en andere zwampvissen, te kopen om te voorkomen dat de vis uit een gebied komt waar het gif is terechtgekomen.

Kan het gif in rijst ook schadelijk zijn voor de mens?

Velen in de samenleving vragen zich ook af of zij voorzichtig moeten zijn met het kopen van rijst. Echter moet een onderscheid gemaakt worden tussen de rijst die nu in de winkel ligt en de rijst die over enkele weken nog geoogst moet worden. Het is dus de vraag of de rijst die nog geoogst moet worden schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de mens.

In een reactie tegenover Dagblad Suriname geeft levensmiddelentechnoloog Ricky Stutgard zijn kijk hierop. Allereerst zegt Stutgard: “Ik weet niet welk pesticide gebruikt is, waardoor ik niet weet wat haar kookpunt is, of het oplosbaar is in water en of het een oppervlakkige werking heeft die diep in het gewas binnendringt.”

“Als het kookpunt minder dan 100 graden Celsius is zal het kapot gaan bij het koken van rijst. Als het wateroplosbaar is wordt het bij 3 – 4 keren wassen voordat het gekookt wordt, verwijderd. Is de werking oppervlakkig dan is wassen voldoende om het te verwijderen, maar dringt het diep in het gewas binnen dan hebben we een probleem.  Stel dat ik geen ander keuze heb dan dit rijst te kopen, dan zou ik gebroken rijst kopen. Tijdens het wassen verwijder ik wat van het gif”, zegt Stutgard.

Illegaal rattengif uit Guyana

De levensmiddelentechnoloog geeft aan, dat indien hij meer van het gif afwist, hij meer hierover zou kunnen zeggen. Wat volgens hem vast staat is, dat boeren illegaal rattengif uit Guyana hebben gekocht en hun arealen hebben bespoten. “Het feit dat landbouwhuisdieren (koeien, schapen en geiten) vergiftigd zijn en eraan gestorven zijn is het bewijs dat dit gif ook dodelijk is voor de mens.”

Volgens Stutgard is het te verwachten, dat met de schaal waarop men nu een rattenplaag moet bestrijden, er meer negatieve effecten zullen volgen. “Het plaatsen van gif in de bermen/rijstvelden, dus in de openlucht, is verboden door de fabrikanten vanwege het feit dat het onder invloed van regens gaat uitspoelen en terecht kan komen in drinkwaterbronnen en het natuurlijke water afvoersysteem (Greppels, goten, kanalen, kreken, rivieren) en zij willen daarvoor geen aansprakelijkheid.”

Stutgard stelt, dat het gebruik en toepassen van rodenticide internationaal aan regels gebonden is, waarbij vereist wordt dat professionals die gecertificeerd zijn worden ingezet bij het bestrijden van rodent plagen. “Hetgeen zich in Nickerie afspeelt is het zoveelste bewijs dat er onverantwoord wordt gewerkt vanuit de regering en de boeren”, aldus Stutgard.

SK

error: Kopiëren mag niet!