Met gebed van christelijke-, hindoe- en moslim geestelijken is de nieuwe en enige Boeing 737-800 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) ingezegend. Het toestel draagt de naam Sabaku. De Boeing voor middellange en regionale vluchten is middels een dry leasecontract gehuurd.
Veel feest, maar SLM nog steeds in het rood
Op de Johan Adolf Pengelluchthaven waren gisteren, dinsdag 3 januari, onder andere aanwezig president Chandrikapersad Santokhi, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme en CEO Steven Gonesh en Raad van Commissarissen van de SLM.
President Santokhi gaf aan, dat hij ondanks alle tegenslagen nooit de hoop heeft verloren en zichzelf sterk gemaakt heeft om samen met een interim- managementteam, de SLM weer er bovenop te krijgen. En de resultaten zijn niet uitgebleven volgens hem. Het interim-management team is samen met de regeringsautoriteiten bezig te kijken, om ook op de Mid-Atlantische route een eigen kist in te zetten. “In 2023 gaan we verder om onze national carrier naar grotere hoogten te tillen en wederom die plaats te laten innemen, die het in tijden van weleer innam”, gaf president Santokhi aan. Echter is het onduidelijk wat de schuldpositie van de SLM is. Vorig jaar was voor de nationale carrier een rampzalig jaar.
Veel mis
Voor het overgrote deel van 2022 leek het erop, dat de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij het licht va 2023 niet zou zien. Alles dat mis kon gaan gebeurde. Een gevluchte directeur, geen kisten, het staken van jaren oude lijndiensten, gestrande passagiers. Nu heeft de SLM na héél lang weer een eigen toestel.
Door de dry lease overeenkomst, zal de SLM veel kosten besparen en kan het eigen vliegend personeel weer aan de slag. Er is nog veel werk te verzetten om de luchtvaartmaatschappij uit de rode cijfers te halen. Niet lang nadat een reddingsprocedure ingezet werd vluchtte de toenmalig directeur Paul de Haan in augustus uit Suriname.
Veel politiek
Hij zei destijds: “Er is verschrikkelijk veel politiek in Suriname. Vooral op partijpolitieke lijnen. Ik wil geen vingers wijzen. Ik sta open voor vragen. Ik zal meewerken aan onderzoek.” De Haan stelde ook, dat hij zijn ontslagbrief aan de president gepresenteerd had. Volgens hem was die brief geaccepteerd. De Haan voelde zich ernstig bedreigd in Suriname en naar zijn zeggen had hij midden in de nacht besloten om met zijn gezin naar de grens met Frans-Guyana te rijden en verder naar Cayenne te gaan, waar ze het vliegtuig richting Europa namen.
Volgens de oud-CEO is er onder zijn bewind niets gebeurd bij de SLM dat het daglicht niet kon verdragen. Hij stelde ook geen enkele criminele handelingen gepleegd te hebben. Hij zei verder, dat er samen met oud president-commissaris Xaviera Jessurun en de in ongenade gevallen adviseur Pernobe Bissessur kundig werk verricht is.