Universiteit: “Staatsolie de energie-toekomst van Suriname”

Gedurende de laatste dagen van december 2022 werden docenten en studenten in kringen van de universiteit, gepolst hoe het voorbije jaar werd ervaren en wat er van 2023 verwacht wordt. Wat er gedaan zou moeten worden om Suriname er bovenop te krijgen.

Verwikkeling

Er werd uiting van pijn en droefheid gegeven. De vinger werd gewezen naar falende politici, slapte in het land, armoede, sombere en gedrukte stemming, maatschappelijke verwikkelingen, sentimenten en emoties die het leven zuur maken.

Ontwikkeling

Suriname zit in de put. De vraag is hoe komt hij eruit?  “Goudmijnbouw en het winnen van aardolie zijn de spil.  Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. is het vlaggenschip binnen deze ontwikkeling.”

Power house 

“Staatsolie beheert de hele aardolieketen, inhoudende het zoeken naar olie, het winnen ervan, de verwerking tot producten en de verkoop. Vanaf 2020 is zij ook verantwoordelijk voor het beheer van de waterkrachtcentrale, bezit een thermische elektriciteitscentrale. Tevens neemt de onderneming namens de staat deel in goud joint ventures met multinationals.”

 Industriële ontwikkeling 

“De volksplanters van Suriname beoefenden landbouw. Gedurende 500 jaar koloniale geschiedenis is er hoegenaamd niet gewerkt aan   industriële ontwikkeling. Na de afschaffing van de slavernij sukkelde de landbouw. Vanaf 1900 heeft het ontwikkelingsbeleid van Suriname zich naast landbouw op mijnbouw toegelegd. “

Natuurlijke hulpbronnen

“De Eerste Wereldoorlog brak uit. De economie stortte in elkaar. Het gouvernement richtte haar aandacht op natuurlijke hulpbronnen. Ondernemers, waaronder Nederlanders, Amerikanen, Fransen, Noren en anderen kwamen hun geluk beproeven in de goudvelden en de houtkap. Getracht werd de kolonie financieel zelfstandig te maken van Nederland.”

Schot in de roos

“Het was niet de koloniale machthebber die productief-technisch bedrijvigheid aanzwengelde. Het waren Amerikanen die met het winnen van bauxiet in de roos schoten. De bauxietindustrie gaf Suriname gedurende honderd jaar handen en voeten.”

Energiek

“De geïntegreerde bauxiet-aluinaarde- aluminiumindustrie bloedde dood. De multinational Suralco, waarin Suriname aandeel had, werd opgedoekt. Staatsolie heeft de plaats van grootverdiener overgenomen van Suralco. Er wordt energiek gewerkt aan de toekomst van Suriname.”

HD

error: Kopiëren mag niet!