De luis in de pels van Staatsolie

“De plaats en wijze waarop Staatsolie zo nu en dan betrokken wordt bij de openbare discussie doet afbreuk aan de maatschappij en Suriname”, aldus onderdirecteur Eddy Fränkel.

Schoffering

Bijvoorbeeld de schreeuwende krantenkop: “Het loopt de spuigaten uit met Staatsolie”, is een onverdiende schoffering. Het schept een onjuist beeld van de verantwoordelijkheid, de prestaties en het functioneren van de maatschappij.” Dagblad Suriname voelde zich aangesproken en vergoelijkt.

Revenuen 

Uit de publieke opinie wordt geput: “Binnen afzienbare tijd zal Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. haar honderden miljoenen revenuen over de afgelopen periode openbaar maken en haar toekomstplannen delen met de wereld.”

Rendement

Dat de Staatsoliemaatschappij, zich naar behoren kwijt van haar taken wordt in ingenieurskringen geprezen: “De groei, het rendement en de vooruitzichten van de onderneming getuigen van succes. En dit in een periode van ernstige landelijke, collectieve economische tekortkomingen en andere kwellingen.”

Doorzagen

In Suriname werkzame ingenieurs geven aan: “De luizen in de pels luisteren niet naar rede. Nemen geen genoegen met rede en zorgen voor desinformatie.  Er wordt vaak kritiek gespuid en men blijft maar doorzagen.”

Vertroebeling

Staatsoliedirectielid Eddy Fränkel: “De discussie kan goed bedoeld zijn, maar is vaak een onzakelijk en mondt uit in gehaal en getrek binnen de samenleving. Appels en peren worden met elkaar vergeleken. Deze benadering leidt af.”

Wrang

“Onvolledige, ongebalanceerde, niet gedoseerde, onjuiste inlichtingen en informatie zorgen voor een wrange sfeer die de ontwikkeling van Suriname en Staatsolie niet ten goede komen. Alle stakeholders lijden eronder.”

Fabels

Ir. Fränkel kan het bijvoorbeeld niet hebben dat Staatsolie, tegen beter weten in verantwoordelijk wordt gesteld voor bijvoorbeeld: overstromingen in gebieden die stroomafwaarts van de Afobaka-dam liggen. Geluiden, dat Staatsolie niet kundig handelt bij het beheer van het stuwmeer en het waterkrachtwerk, werd naar het rijk der fabelen verwezen.

Solide

“De waterkrachtcentrale is berekend voor haar functie en bevindt zich in optimale conditie. Bij het ontwerpen en de bouw werd er rekening gehouden met zaken als de ruimtelijke ordening van het gebied rond het meer en consequenties van het spillen van overtollig water.”

Data

“Bij het overdragen van het beheer van de Afobaka Waterkrachtcentrale aan Staatsolie werd niet alleen beschikt over gegevens van de fysieke constructie. Decennialang verzamelde informatie over de operatie, data, cijfers, statistieken, regenval, waterstanden en het spuien gedurende decennia hoorden erbij.”

Deskundig personeel

“Er wordt planmatig te werk gegaan. Het beheer van het Afobaka stuwdam complex gebeurt op dezelfde wijze als ten tijde van Suralco. Het personeel, dat door de jaren heen een verantwoordelijk gebruik garandeerde ging over in Staatsoliedienst.”

Algemeen belang

“Bij het beheer van de waterkrachtcentrale wordt uitgegaan van het algemeen belang. Er wordt rekening gehouden met personen die stroomafwaarts van de dam wonen en werken.  Er wordt volgens het boekje gehandeld.”

Spuien

“Het spuien beïnvloedt de waterhuishouding stroomafwaarts. Bij de aanleg van het stuwmeer is daar rekening mee gehouden. Gebieden aan de oevers van de rivier werden afgebakend. De zonering geeft een straal aan waarbinnen zich tijdens het spuien overstromingen kunnen voordoen. De transmigratiedorpen werden ruim 60 jaar geleden zorgvuldig uitgekiend, op hooggelegen grond neergezet en kennen tot heden geen wateroverlast.”

Zonering

“In de loop der jaren hebben opeenvolgende overheden nagelaten om een adequate zonering in de gebieden stroomafwaarts van de dam toe te passen. Een goede zonering zou moeten voorkomen dat in de uiterwaarden van de rivier werd gebouwd.  Met een goede zonering zou het spuien zoals dat in 2022 is gebeurd, helemaal geen probleem zijn.  Staatsolie heeft geen bevoegdheid, noch het mechanisme om de zonering van het gebied te effectueren.”

Dezelfde waterstanden

“Informatie uit de annalen van het stuwmeer geeft aan, dat er in 1990 er exact dezelfde hoeveelheid water is gespuid als in 2022. Het kan niet anders, dat in 1990 exact dezelfde waterstanden zijn bereikt als in 2022. In 1990 was er geen publieke verontwaardiging zoals in 2022. De reden hiervoor is dat er in 1990 er nog niet of nauwelijks in de uiterwaarden van de rivier was gebouwd

Uiterwaarden

“Uiterwaarden zijn van nature laaggelegen gebieden langs de oever van een rivier, die bij hoge waterstand in de rivier onder water lopen. In het Engels spreekt men van floodplains. Alle (grote) rivieren in Suriname hebben uiterwaarden. Daarom zien we dat er met een zekere regelmaat de uiterwaarden van rivieren onder water lopen en dat delen van dorpen die in deze uiterwaarden zijn gebouwd, onder water komen te liggen.”

Extreme neerslag

“In de Surinamerivier is op Afobaka een dam met daarachter een groot waterreservoir (het van Blommenstein stuwmeer) gebouwd. Grote pieken in de afvoer van de Surinamerivier worden in het stuwmeer opgevangen. Hierdoor blijven de uiterwaarden in de Surinamerivier stroomafwaarts decennia lang droog. Treedt er echter zeer extreme neerslag op zoals in 1990 en 2022, dan zal men genoodzaakt zijn op de spuipoorten wat groter open te zetten, met als gevolg het onder waterlopen van de uiterwaarden.

Toezicht

“In bepaalde districten bestaat er geen vergunningsplicht of toezicht daarop. Zo wordt er stroomafwaarts van de dam gebouwd, toeristenoorden aangelegd en andere activiteiten ontplooid in de ‘strook’, uiterwaarde waar het gespuide water wordt opgevangen en verder loost.”

Het klimaat

De weerspatronen zijn gedurende de voorbije 30 jaar veranderd. Er doen zich vaker weersextremen voor. Het komt tegenwoordig voor, dat er in de kleine droge tijd evenveel of meer neerslag voorkomt dan in de regentijd. In 2022 is er consistent meer regen gevallen dan het gemiddelde in de achterliggende 30 jaar. Prognoses geven aan, dat deze werking van de natuur zich zal voortzetten en spuien onderdeel is van de normale operaties.” 

HD

error: Kopiëren mag niet!