INGEZONDEN: Optredens, concerten en shows alleen nog voor ‘the rich and wealthy’

De laatste dagen van 2022 en eerste dagen van 2023 zijn er nogal wat optredens, concerten en shows in het land die bezocht werden en kunnen worden. Maar, gelet op sommige exorbitante hoge prijzen van toegangskaartjes lijken deze optredens, concerten en shows vandaag de dag slechts bereikbaar voor ‘the rich and wealthy’ van het land. Prijzen van SRD 400 tot zelfs SRD 1.500 zijn niet vreemd. Konden gewone burgers deze activiteiten een paar jaar terug nog wel bezoeken – omdat de entreeprijzen nog betaalbaar waren -, tegenwoordig kan het financieel niet meer worden opgebracht.

Flyers van concerten, optreden en shows vullen de social media pagina’s. Muziekgroepen uit vooral Nederland komen om optredens en dergelijke te verzorgen. Maar, daar hangt tegenwoordig dus een fors prijskaartje aan. Natuurlijk en ook enigszins begrijpelijk, immers de wereld is nu eenmaal duurder geworden, door vooral de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Dus hebben muziekgroepen en promotors ook hogere kosten. Denk aan transportkosten, de kosten voor stroomverbruik tijdens een optreden, enzovoorts, enzovoorts. Maar, dat laat onverlet dat tegenwoordig optredens, shows en concerten voor veel gewone burgers financieel onbereikbaar zijn geworden.

Op de vele fotoreportages van shows, concerten en optredens op social media is dat ook pijnlijk zichtbaar en dat behoeft geen verdere tekst en uitleg, toch…..

Het is ook pijnlijk, dat sommige personen op social media beweren, dat SRD 400 voor een entreekaartje voor een optreden van een muziekgroep uit Nederland, niet duur is en dat men ook betaalt voor de naam van de groep. Iemand die zoiets schrijft begrijpt niet veel van de huidige financiële situatie waarin zeer velen in de samenleving verkeren. Iemand die zoiets schrijft toont gaat voorbij aan de gewone burger die maandelijks moet pinaren en hosselen om de eindjes aan elkaar te kunnen breien.

De gewone burger die nog niet zo lang geleden wel concerten, optredens en shows kon bijwonen.

De gewone burger voor wie tegenwoordig een pak melk, een pak rijst, een blikje sardien of een fles olie al praktisch onbetaalbaar zijn geworden.

De gewone burger die amper geld heeft om met een bus te kunnen reizen. De gewone burger die amper geld heeft om kinderen goed gevoed en gekleed naar school te kunnen laten gaan.

Nee, voor deze burger is het bijwonen van een optreden van een band uit Nederland, of waar dan ook vandaan, in deze tijd van allerlei crises niet meer mogelijk.

Het zou toe te juichen zijn wanneer promotors en anderen die betrokken zijn bij het organiseren van concerten, shows en optredens rond de tafel gaan zitten en eens gaan bespreken hoe zij de prijs van entreekaartjes kunnen ‘droppen’. Ga ook eens babbelen met de directrice of onderdirecteur Cultuur op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Informeer eens naar ‘subsidie’-mogelijkheden. Zorg er simpelweg voor, dat activiteiten weer door iedereen in de samenleving bezocht kunnen worden en niet slechts door ‘the rich and wealthy’.

Viktor Aardenburg

error: Kopiëren mag niet!