Op oudejaarsdag zullen we proberen vooruit te blikken op het jaar 2023. In dit jaar zal het BTW worden ingevoerd, terwijl tegelijkertijd de belastingvrije grens van de loonbelasting binnen een jaar tijd eerst verhoogd is naar SRD 4.000 en nu naar SRD 7.500. Het moet wel duidelijk zijn, dat de regering deze verhoging had moeten invoeren vanwege de inflatie en dat het effect van de invoering van een BTW dus minimaal is. De regering had als meerwaarde en bestaansrecht van de BTW aangegeven dat door invoering van de BTW een verschuiving zou plaatsvinden van de directe naar de indirecte belastingen. Dat zou een verlichting brengen voor kleine zelfstandigen en loontrekkers in de lagere regionen die inkomstenbelasting en loonbelasting moeten afdragen.
De impact van deze maatregelen op de financiële huishouding moet nog blijken. Is er geen noemenswaardige impact vanwege fiscale verspilling en improductiviteit dan zal dat weer zijn weerslag hebben in de uiteindelijke doelen van BTW: een versterken van de koopkracht van de burger (het geven van koopgezag aan de consument) en een grotere mogelijkheid voor de regering om het sociaal-economisch programma te financieren (een goed sociaal programma en een eliminatie van het begrotingstekort). Een tweede aspect van BTW is de impact op de inflatie en met name de voedselinflatie en de productiekosten. Wanneer de impact daarvan negatief is, dan zal er weer een compensatie plaatsvinden waardoor de belastingvrije grenzen achterhaald zullen blijken te zijn.
We zien verder dat de voedselinflatie waar we in de top 10 van de wereld zijn, zich uitsmeert naar 2023 en dat er verhogingen in 2023 nog op komst zijn. De top 10 van de voedselinflatie betekent dat Surinamers tot de mensen in de wereld behoren waar het moeilijker is geworden om te eten en te drinken.
We verwachten dat de regering in 2023 een oordeel over zichzelf uitspreekt, een eerlijk oordeel. Dat moet de regering doen vroeg in 2023.
Suriname is een land van mooie mensen, mooie vrouwen en kinderen. Ze zijn er in alle geuren en kleuren, we zijn gezellige relaxte mensen die houden van plezier en gezelligheid. Surinamers zijn lieve mensen. Die mooie lieve mensen verdienen het niet om met moeite het hoofd boven water te houden. Er zijn 2 mannen aan het roer van het land, en technisch gesproken is het 1 man die aan het roer is, dat is de president. Die man kan het zich niet permitteren om zo in de achting van de mensen van Suriname, de mooie vrouwen en de kinderen te gaan zakken. De president moet met hulp van een aantal oprechte en kritische geestelijken in bezinning gaan en beseffen dat het leven ook voor hem betrekkelijk is. Suriname heeft genoeg inkomsten om een goed leven te bieden aan de kleine bevolking. De president moet beseffen dat hij ook een man is en als zodanig ook een ‘eyeball to eyeball’ gesprek hebben met de andere man die net een medicijnman uit de Tarzan-boekjes de boel aan het frustreren is. Deze 2 mannen hebben zich eigenlijk door het geklungel eindeloos belachelijk gemaakt.
We zien op social media dat vrouwen vooral heel vocaal zijn over het politieke reilen en zeilen in Suriname en dat men met een behoorlijke dosis gevoel voor humor kritiek heeft op de mannen aan het roer van het land.
We kijken in 2023 uit naar de inzet vanuit BIBIS, een ministerie dat tot nu toe zwaar heeft teleurgesteld, met name het gedeelte van de Internationale Business. Er is kader in Suriname dat ingezet kan worden om dit gedeelte goed op gang te brengen, maar er wordt gekozen door de heren politici om te kiezen uit een bepaalde kring die vooral blijkt te bestaan uit mensen die geïnteresseerd zijn om uit te hoogte te doen en mode te maken. We blijven in 2022 met argusogen kijken naar 2 zwaar wanpresterende ministers en ministeries: LVV en Toerisme. Ook de zwaar wanpresterende minister van Milieu moet zich meer als een man met ballen gaan opstellen. En in het rijtje van de zwaar tegenvallende ministers en ministeries zetten we SoZaVo: door gebrek aan leiderschap stagneert zowel het gedeelte van de sociale bijstand en begeleiding in al zijn vormen, maar ook het gedeelte van de huisvesting. Men kan wat het laatste betreft niet met woningen inkomen, noch kan men stimuleren dat mensen zelf bouwen. Het jong kader dat bij de overheid zit woont nog met jonge kinderen in bij ouders. De regering heeft geen plan om deze jonge mensen tegemoet te komen. De mensen willen in Suriname blijven wonen en werken, maar de regering maakt dat tot een straf voor deze mensen.
We pleiten in 2023 voor een Project Behoud Jong Kader. De regering moet in dit project 2 dingen doen: ten eerste aan alle jonge kaderleden (HBO en universitair geschoolden) een kavel van minimaal 30 bij 30 aanbieden dat bewoonbaar is. Ten tweede moet de regering een deel van de leningen of andere bronnen aanboren om deze groep te faciliteren zodat ze een behoorlijke woning voor hun gezin kunnen opzetten. We hebben een vermoeden waarom de regering, die geleid wordt door mannen, dit soort van eenvoudige projecten niet kan uitvoeren: het jong kader bestaat uit overwegend vrouwen omdat zij het zijn die de hogere opleidingen in Suriname afronden. Het is dus een vorm van discriminatie in Suriname op basis van geslacht.
We blijven kritisch in de hoop dat de mannen, de president en de vp, tot inkeer komen en de vrouwen en de kinderen van Suriname als mooie bloemen behandelen. Laten we de mooie bloemen in 2023 koesteren, waarderen en aanbidden in 2023. We wensen u een goede en veilige uiteinde en een zeer voorspoedig en mooi 2023.