Rampzalig jaar bij SLM eindigt met positieve noot

2022 jaar van gevluchte directeur, geen kisten, beëindiging jaren oude lijndiensten, gestrande passagiers

Voor een overgroot deel van 2022 leek het erop, dat de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) het licht van 2023 niet zou zien. Alles dat mis kon gaan ging mis. Een gevluchte directeur, geen kisten, het staken van jaren oude lijndiensten, gestrande passagiers.

Maar, donderdag 29 december, gelukkig, heeft het bedrijf haar ‘eigen’ Boeing 737-800 mogen verwelkomen op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Nu heeft de SLM na héél lang weer een eigen toestel. Door het gaat om een dry lease overeenkomst, zal de SLM veel kosten besparen en kan het eigen vliegend personeel weer aan de slag. Er is nog veel werk te verzetten om de nationale carrier uit het rood te halen. Vooralsnog is het niet bekend hoe het financieel huishouden eruit ziet. Voor de mid-Atlantische route worden er vooralsnog toestellen gehuurd. 

Directeur vlucht in holst van de nacht 

Niet lang nadat een reddingsprocedure ingezet werd vluchtte toenmalig SLM-directeur Paul de Haan in augustus uit Suriname. Hij zei destijds: “Er is verschrikkelijk veel politiek in Suriname. Vooral op partijpolitieke lijnen. Ik wil geen vingers wijzen. Ik sta open voor vragen. Ik zal meewerken aan het onderzoek.” De Haan stelde dat hij zijn ontslagbrief aan de president had gepresenteerd. Volgens hem werd die brief geaccepteerd.

De Haan voelde zich ernstig bedreigd in Suriname en naar zijn zeggen heeft hij midden in de nacht besloten om met zijn gezin naar de grens met Frans-Guyana te rijden en verder naar Cayenne te gaan, waar ze het vliegtuig richting Europa namen. Volgens de oud CEO is er onder zijn bewind niets gebeurd bij de SLM dat het daglicht niet kan verdragen. Hij stelde ook geen enkele criminele handelingen gepleegd te hebben. Hij stelde dat er samen met oud president-commissaris, Xaviera Jessurun, en in ongenade gevallen adviseur Pernobe Bissessur kundig werk verricht is.

Adviseur Prenobe Bissessur de laan uitgestuurd

Prenobe Bissessur, een topadvisuer van de president, was een van de hoofdrolspelers in deze zaak. Hij werd in augustus ontlast uit al zijn functies die hij via het Kabinet van de President beklede. Hij werd verwijderd uit alle commissies en zijn contract met het Kabinet van de President werd beëindigd.

In de samenleving werd met enorme afschuw gereageerd, nadat informatie boven water kwam dat Bissessur zijn eigen bedrijf werk liet gunnen voor de noodlijdende SLM. Leo Brunswijk, lid van de Raad van Commissarissen bij de SLM, gaf de zaak verder gestalte door onthullingen te doen via de staatszender. Volgens hem was het contract met Bissessur onrechtvaardig en onredelijk. Bissessur was vanaf het aantreden een van de dichtstbijzijnde adviseurs van de president en nam in vele commissies zitting. 

Volgens de president is een onderzoeksteam vorige week begonnen met onderzoek naar onregelmatigheden bij de SLM.

error: Kopiëren mag niet!