NPS-voorzitter Rusland: “Surinaams belang maken tot onze belangrijkste prioriteit”

Suriname sluit het jaar 2022 af. De voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, zegt dat er grote uitdagingen zijn voor het nieuwe jaar. De productiesector moet krachtig worden gestimuleerd. Het gaat er bij Rusland vooral om. dat deze sector niet alleen met geld wordt ondersteund. Hij licht toe dat er veel meer bij komt kijken.

“De volledige begeleiding van de sector in alle facetten is nodig, waaronder onderwijs, onderzoek en ontwikkeling, facilitering vanuit de overheid met ondersteunende diensten, deze zijn bijzonder belangrijk.” Opleidingen op vooral universitair, HBO- en MBO-niveau zijn daarbij ook van groot belang. Rusland wijst erop, dat we niet praten over een sector waar zaken binnen een dag verbeterd kunnen worden. “We moeten ervoor zorgen dat de pilaren die nodig zijn gecreëerd worden.” Daarbij noemt hij ook de noodzaak van het hebben van een visie voor de komende 10 tot 20 jaar. Nieuwe productietechnieken zijn nodig. “De productiesector is nodig om de economie te diversifiëren terwijl exportproducten deviezen opleveren. Met deviezen kan je andere activiteiten zoals onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur financiëren. Daarom zou de productiesector zwaar gestimuleerd moeten worden”, merkt Rusland op.

Onderwijs

Over het onderwijs zegt Rusland, dat Covid-19 het onderwijs over de hele wereld heeft ontwricht. “En wij hebben een manier moeten vinden om deze periode te overbruggen.” Rusland stelt, dat de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur nieuwe systemen heeft geïntroduceerd “waar het volk en het onderwijsveld op lijn moeten zijn met de vernieuwingen en dat zal tijd kosten, zoals bij alle grote vernieuwingen”. Hij verduidelijkt, dat het de komende periode nog vallen en opstaan zal zijn, maar verwacht dat het resultaat van de veranderingen aansluiten bij de moderne tijd. Voor Rusland is het van belang dat de mens in deze veranderingen centraal staat. “Zodat zij hun talenten ten volle kunnen benutten.”  

Criminaliteit

Rusland ziet nog heel veel ruimte om de criminaliteit te bestrijden. “We zien de laatste weken heel veel zaken in de media waarbij vooral vrouwen worden vermoord.” Hij legt in dit verband het accent op de toename van de armoede, waarbij excessen in de samenleving voorkomen. De voorzitter van de NPS spreekt daarom van het werken aan een duurzame oplossing voor de problemen van het land. “Verminderen van de criminaliteit, maar veel draait ook om de economische crisis want veel mensen hebben het erg moeilijk in dit land. Vanuit de NPS spreken wij daarom steeds over hoe wij de burgers kunnen tegemoetkomen om deze moeilijke periode te helpen overbruggen.” 

Rusland licht toe, dat mensen het vaak niet meer zien zitten, waarbij ook families opbreken. Het is volgens hem daarom van belang, dat met de mensen wordt gesproken ter ondersteuning. “Zodat er alles aan gedaan wordt dat de mensen hieruit komen”, zegt de voorzitter van de NPS. Hij wijst op de financiële druk in veel gezinnen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, wat voor veel stress zorgt binnen relaties. Rusland denkt daarbij ook aan het lot van de kinderen binnen dergelijke gezinnen. Zij kunnen hun leven lang nog achtervolgd worden door de negatieve situaties die zij hebben meegemaakt. Naar aanleiding van de vele berichten de afgelopen periode over vrouwen die slachtoffer zijn van mannen reageert Rusland als volgt: “Ik roep de mannen op om het hoofd koel te houden en te blijven werken om deze periode met hun gezinnen te overbruggen.” 

Eenheid

“Er doen zich nog te veel situaties voor waarbij mensen zich bezighouden met enge groepsbelangen om voordeel te halen en dat is voor de samenleving niet goed”, maakt Rusland duidelijk.

“Voor de benarde situatie waarin wij geplaatst zijn is dat negatief om eruit te komen. Een van de belangrijke zaken is, dat wij eensgezind zullen moeten optreden en niet moeten kijken naar de enge belangen, of het nou groeps, etnische of business belangen zijn, wij moeten ervoor zorgen dat wij het Surinaams belang maken tot onze belangrijkste prioriteit. Wij moeten kijken hoe wij samen de hele samenleving kunnen meenemen in alle ontwikkelingen zodat wij niemand achterlaten in ons land. Eenheid is daarom belangrijk om zonder uitsluiting van wie dan ook te werken aan oplossingen”, aldus Rusland.

RB

error: Kopiëren mag niet!