Minister Ramadhin in overleg met OMT over eventuele Corona-maatregelen gericht op personenverkeer uit China

Minister Amar Ramadhin van Volksgezond is in overleg met het Outbreak Management Team (OM) over het al of niet nemen van Corona-maatregelen gericht op personenverkeer uit China. Dat heeft de bewindsman donderdag 29 december laten weten aan de redactie van Dagblad Suriname.

Vanwege de explosieve Corona-situatie in China hebben in ieder geval Italië, de VS, Japan en India al inreisbeperkingen aan Chinezen opgelegd. Nederland ziet nog geen aanleiding om maatregelen te nemen.

Voor Nederlanders die naar China reizen, geldt vooralsnog ook nog geen aangepast reisadvies vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Dat diverse landen inmiddels wel maatregelen hebben getroffen lijkt vooralsnog voor de gezondheidsautoriteiten in Suriname geen reden om ook in Suriname direct Corona-maatregelen in te voeren gericht op het personenverkeer uit de Volksrepubliek China. Bekend is, dat er een intensief personenverkeer is tussen Suriname en China, maar vooralsnog kan dat nog gewoon doorgaan.

Niet zo veel zin

Het heeft niet zoveel zin om nu nog maatregelen te nemen tegen Corona-besmettingen die vanuit China op ons afkomen, zoals een verplichte coronatest voor reizigers uit dat land of zelfs een volledig inreisverbod. Dat zeggen deskundigen in reactie op de testverplichting die onder andere de Verenigde Staten en Italië hebben ingesteld, zo meldt de Nederlandse zender RTL Nieuws

Maatregelen zouden bovendien te laat komen, zeggen deskundigen. Reizigers uit China kunnen Nederland via omringende landen toch wel bereiken.

“Daarbij heeft het ook geen zin om China anders te behandelen als we ervan uitgaan dat het om dezelfde Corona-variant gaat”, zegt virologe Marion Koopmans. “China deelt mondjesmaat informatie, maar uit de informatie die we krijgen, lijkt het te gaan om een vergelijkbare variant als degene die rondgaat in Europa.”

Reizigers uit China testen op Corona-virus

Italië heeft inmiddels de andere landen in de Europese Unie (EU) opgeroepen om net als zij, reizigers uit China te testen op Corona. Vooralsnog zijn de EU-landen hier verdeeld over. De VS verlangt dat reizigers uit China een negatieve test kunnen overleggen. Italië test de reizigers bij aankomst in het land.

Bijna 1 op de 2 passagiers uit China geland op luchthaven Milaan besmet

Sinds Italië op Tweede Kerstdag is begonnen met het testen van reizigers uit China op corona, is gebleken dat bijna één op de twee passagiers die landden op de luchthaven van Milaan besmet is. De cijfers in Italië zijn zorgwekkend en geven aan hoe wijdverspreid Corona inmiddels is in China. 

Het gezaghebbende Britse gezondheidsonderzoek bedrijf Airfinity schat dat er in China meer dan een miljoen Corona-infecties per dag zijn en dat er dagelijks 5.000 mensen aan overlijden.

Vrees

Gevreesd wordt dat de Covid-pandemie nog aan kracht wint als binnenkort tientallen miljoenen Chinezen gaan reizen in verband met het Chinese nieuwjaar.

PK

error: Kopiëren mag niet!