Vakbeweging wil belastingvrije grens naar SRD 15.000

De vakbeweging wil dat de belastingvrije grens naar SRD 15.000 wordt opgetrokken. Voorst stelt ze voor de hele hoge inkomensgroep een aparte categorie te maken en die extra te belasten. De overheid van haar zijde stelt voor om de huidige belastingvrije grens van SRD 4.000 naar SRD 5.000 te verhogen.

Binnen het Tripartiet Overleg is de afspraak dat met de invoering van BTW per 1 januari 2023, tegelijkertijd de loon- en inkomstenbelasting moeten worden gewijzigd met de bedoeling dat de loontrekker meer netto besteedbaar inkomen overhoudt. Daarbij dient er rekening te worden met de inflatie ontwikkelingen.

Met de introductie van BTW over enkele dagen, zijn de overheid en de vakbeweging nog druk doende overeenstemming te bereiken over de wijzigingen van de loon- en inkomstenbelasting. Volgens het wetsontwerp dat de regering bij het parlement heeft ingediend, wordt voorgesteld de tarieven met 3% te verlagen. De voorgestelde verruiming van de belastingschijven vindt de vakbeweging niet voldoende. Ze voert aan, dat de inflatie rond de 50% is en dat er sprake is van prijsverhogingen van rond de 300%. Met de voorstellen van de overheid zou de loontrekker met niet meer dan 10% op het nettoloon vooruit gaan. 

Tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee dinsdag hebben Assembleeleden de regering opgeroepen om met betere voorstellen voor de dag te komen. Het voorstel van de vakbeweging voor verhoging van de belastingvrije grens naar SRD 15.000 vond bijval en ondersteuning bij NDP-fractieleider Rabin Parmessar en Rishma Mangre (VHP).

SS

error: Kopiëren mag niet!