Belastingvoordelen oliemultinationals nu in Petroleumwet geregeld

De Nationale Assemblee heeft woensdagmiddag met algemene (38) stemmen goedgekeurd de wijziging van de Petroleumwet van 1990. De wijzigingen houden in, dat de belastingvoordelen die de in Suriname opererende oliemultinationals uit hoofde van de olieovereenkomst met Staatsolie N.V genieten nu in de Petroleumwet zijn opgenomen. Hiermee worden de rechten van de oliemultinationals beter gewaarborgd. 

De belastingvoordelen zijn vrijstellingen van omzetbelasting, dividendbelasting en zegelrecht. Zegelrecht betreft belasting die betaald moet worden bij eventuele verkoop van aandelen. De internationale oliemaatschappijen Total en Apache hebben recentelijk dit aan Staatsolie N.V. kenbaar gemaakt. Op grond hiervan heeft de regering een wetsvoorstel bij de Nationale Assemblee ingediend voor nadere wijziging van de Petroleumwet van 1990.  

In de huidige Petroleumwet is bepaald, dat staatsondernemingen, alsmede contractors “zijn onderworpen aan alle geldende belastingwetten, zegelrechten, heffingen en alle andere kosten van algemene aard, die niet discriminerend van karakter zijn ten opzichte van de contractor”. 

Het betreffend artikel in de Petroleumwet bepaalt voorts dat het voorgaande niet van toepassing is indien daarvan in de Petroleumwet of in het Decreet Mijnbouw wordt afgeweken of daarvan ontheffing wordt verleend. In het Surinaams rechtssysteem moet een dergelijke ontheffing, zoals overigens geldt voor alle ontheffingen, vrijstellingen en daarmee vergelijkbare tegemoetkomingen in de fiscale sfeer, conform de Grondwet artikel 155, bij wet in formele zin worden toegekend. Met de nadere wijziging van de Petroleumwet wordt nu daarin voorzien. 

SS

error: Kopiëren mag niet!