President Santokhi naar India voor Investerings Top en Diasporadag

President Chandrikapersad Santokhi zal in de tweede week van januari afreizen naar India. Het staatshoofd zal deelnemen aan de Global Investors Summit (GIS).

De Indiase krant Times of India meldt, dat naast president Santokhi, afgevaardigden van regeringen uit Mauritius, Panama, Bangladesh en Zimbabwe aanwezig zullen zijn. Negen landen, waaronder Suriname, Canada, Japan, Mauritius, Nederland, Bangladesh, Guyana en Zimbabwe, zullen ‘partnerlanden’ zijn voor GIS-2023. 

Formeel heeft noch het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) noch het Kabinet van de President melding gedaan van het bezoek. 

Naast de GIS is op 9 januari de Diasporadag. Irfaan Ali, de president van Guyana, zal daar de hoofdgast zijn. De 17e Pravasi Bharatiya Divas-conventie wordt van 8 tot 10 januari gehouden in Indore, Centraal India. De Guyanese economie is momenteel de best presterende in de wereld. 

Overzeese Indiërs

De Pravasi Bharatiya Divas of Overzeese Indiërs dag is een feestelijke dag die in 2003 werd ingesteld. Het wordt jaarlijkse op 9 januari door de Republiek India gevierd om de bijdrage van de overzeese Indiase gemeenschap aan de ontwikkeling van India te markeren. Op deze dag wordt de terugkeer herdacht van Mahatma Gandhi uit Zuid-Afrika naar Mumbai op 9 januari 1915. Het wordt gesponsord door het ministerie van Buitenlandse Zaken van de regering van India. Dit feestelijke evenement wordt om de twee jaar gehouden van 7 tot 9 januari in een geselecteerde stad in India. Er wordt daarbij een forum georganiseerd voor kwesties met betrekking tot de Indiase diaspora en de Pravasi Bharatiya Samman-prijzen worden uitgereikt.

error: Kopiëren mag niet!