Poll: Oudjaarsdag blijft nog steeds trendsetter

Het jaar heeft verschillende feestdagen die op verschillende manieren door burgers in Suriname worden gevierd. Over de sfeer rond deze feestdagen hoeft bijna geen vraag meer gesteld te worden. Dagblad Suriname heeft in een poll op haar website de animo van burgers gemeten wanneer het aankomt op het kiezen van bepaalde feestdagen rond het einde van een kalenderjaar.

Oudjaar het meest leuk van alles

In de poll die door Dagblad Suriname werd gepubliceerd kozen 271 mensen uit de 608 totaal voor het oudejaarsfeest als hun favoriete feestdag. Dat komt op zo’n 45% van het totaal aantal stemmen. Een hoog aantal, maar jammer genoeg niet zoveel als de winnende groep stemmers, 235 stemmen, die kozen voor het kerstfeest. Dat aantal stemmen vormt 39% van het aantal stemmen dat overbleef. 102 stemmers kozen voor het nieuwjaarsfeest en dat komt op een percentage van 17%. Al met al kan gezegd worden dat vanaf het kerstfeest mensen naar het nieuwe jaar toe in de stemming zijn om gezellig met elkaar het jaar af te sluiten en weer van start te gaan in een nieuw kalenderjaar.

Jaarlijks terugkerende evenementen

Elk jaar, op de jaren waarin Covid alles plat liet liggen na, is er in de binnenstad van Paramaribo en in hoofdplaatsen van andere districten in het land de zogenoemde pagara estafette die gehouden wordt met heel wat muziek, dans, voeding en drank. De meeste feestgangers komen naar Suriname om deel uit te maken van dit geheel. Ook muziekformaties komen speciaal met nieuwe nummers om de mensen te laten genieten van de laatste paar uren dat het jaar te bieden heeft. De sfeer vormt zich al rond de kerstdagen en trekt verder richting het nieuwe jaar.

Kalender met feestactiviteiten

Speciaal voor dit jaar is er een activiteitenkalender in elkaar gezet waar mensen bijna alle georganiseerde feesten op kunnen vinden met tijd, datum en de toegangsprijzen en vormen. Zo heeft de burger alles op een rij. De meeste bijeenkomsten zijn in het verlengde van de poll uitkomst ook merkbaar aan het eind van het jaar en wel op 30 en 31 december in de binnenstad, zowel andere buurten binnen Paramaribo en niet te vergeten de andere districten.

De politie heeft in haar berichtgeving bekendgemaakt dat ze er alles aan doen om de veiligheid te garanderen, want die verwacht zoals gewoonlijk heel wat mensen op de been. Over de veiligheid rond deze bijzondere dagen kan dus gezegd worden, dat die opgevoerd zal worden door de inzet van alle manschappen.

GW

error: Kopiëren mag niet!