Periode verplichte ambtenaren registratie met een maand verlengd

De periode van verplichte ambtenaren registratie wordt met een maand verlengd, tot 31 januari 2023. Deze mededeling deed minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken dinsdagmiddag in de Nationale Assemblee. De periode van registratie die tot 31 december 2022 zou duren, verloopt volgens de minister Somohardjo tot nu toe heel goed.

Ruim 85 procent van de ambtenaren heeft zich reeds geregistreerd. Indien de salarissen van de niet-geregistreerde ambtenaren ingaande eind deze maand zouden worden stopgezet, dan zou dat de overheid een besparing van ongeveer SRD 100 miljoen per maand opleveren. Jaarlijks zou dat neerkomen op SRD 1,2 miljard. 

Het besluit van de minister om de ambtenaren registratie met een maand te verlengen is ingegeven door het verzoek van het parlement aan de regering om meer duidelijkheid te verschaffen over de inzichten die bij stakeholders, met name de vakbonden, leven met betrekking tot de nadere wijzigingen van de Personeelswet en het Ambtenarenpensioenwet. Het wetsvoorstel voor nadere wijzigingen van deze wetten werd dinsdag in het parlement in behandeling genomen. De wijzigingen in de Personeelswet en de Ambtenarenpensioenwet zijn bedoeld om een wettelijke grondslag te geven aan de nu aan de gang zijnde verplichte ambtenaren registratie. 

Plichtsverzuim

Het zich niet houden aan de verplichte registratie wordt met de voorgestelde wijziging in de Personeelswet als plichtsverzuim aangemerkt, waarop tuchtstraf staat. De tuchtstraf houdt in het stopzetten van uitbetaling van het salaris van betrokkene.

Met de verplichte ambtenaren registratie wordt de landsdienaar ook de mogelijkheid geboden om vervroegd uit dienst te treden met daaraan verbonden financiële voorzieningen voor betrokkene. Volgens de huidige Amtenarenpensioenwet mag een ambtenaar die tenminste 30 dienstjaren heeft, het verzoek doen om vervroegd met pensioen te gaan. Deze regeling wordt met de voorgestelde wetswijziging uitgebreid. Men mag nu ook bij het bereiken van de leeftijd van tenminste 55 jaar het verzoek doen om vervroegd uit dienst te treden. Ook de financiële voorzieningen die hierbij horen worden met de nadere wijzigingen van het Amtenarenpensioenwet geregeld.

De verschillende fracties in het parlement voerden aan, dat het hier om ingrijpende wetswijzigingen gaat die de ambtenaren regarderen. Ze willen van de regering vernemen wat de inzichten zijn van de vakbonden binnen de overheidssector. Zolang nog geen duidelijkheid hierover wordt vernomen, wordt voorgesteld de verdere behandeling van de ontwerpwetten tot de volgende maand aan te houden. 

SS

error: Kopiëren mag niet!