Minister Ramadhin: “De integratie van Covid- in reguliere zorg was een hoogtepunt in 2022, een gedurfde stap”

Volksgezondheid-minister over hoogte- en dieptepunten voor het ministerie in 2022 en de blik op 2023

Voor de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, was in principe het hoogtepunt van 2022  de integratie van de Covid-zorg in de regulier zorg. “Dat was een gedurfde stap om te nemen temidden van een zich nog voltrekkende Covid-pandemie in de wereld”, zo zegt de bewindsman in gesprek met Dagblad Suriname als hem de vraag is gesteld wat voor hem en zijn ministerie de hoogte- en dieptepunten van 2022 zijn geweest en ook hoe hij kijkt naar de nabije toekomst, 2023. Ramadhin is uitgebreid hierop ingegaan.

“Betalingen bepaalde cruciale diensten gedaan”

Een ander hoogtepunt is voor de minister geweest “de opzetformatie van het Herstelplan van de zorg, waarbij wij een gedegen leiding hebben onder de persoon van Marc Sprenger en een team van projectleiders die diverse programma’s binnen het Herstelplan uitvoeren en nog steeds aan het uitvoeren zijn”. “Een aantal andere hoogtepunten zijn natuurlijk, temidden van de zich nog steeds voltrekkende financiële crisis, dat urgente betalingen zijn gedaan voor bepaalde cruciale diensten zoals Armulov (Afbouwregeling Medische Voorzieningen Lokale Opbouw Voorzieningen), dialyse, kankerzorg, dat zijn allemaal zaken die zeker als hoogtepunt aangemerkt moeten worden, omdat op basis van de beschikbare financiële middelen prioriteiten gesteld moesten worden om te garanderen dat de basiszorg, cruciale zorg, zich kon continueren.”

Opgeleverde projecten

Ramadhin: “Een ander hoogtepunt zeker is een aantal projecten dat is opgeleverd met ondersteuning vanuit Volksgezondheid, zoals het Suriname Eye Center, de nieuwe IC-unit en operatiekamer van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, maar ook de oplevering van een ‘open air gym’ en de lancering van het Hearts Initiatief, dat is recentelijk geweest waarbij we de eerstelijnszorg met dit initiatief willen gaan versterken voor wat betreft de regulatie en vernieuwde implementatie van de aanpak van hoge bloeddruk en suikerziekte en daarmee hopen wij ook dat de complicaties en ook de doorstroom naar de tweedelijnszorg in de loop der tijd zullen gaan afnemen.”

“En niet vergeten deze hoogtepunten: de oplevering van de nieuwe CT-scan bij het AZP, de goedkeuring voor de opzet van een high care unit bij ‘s Lands Hospitaal, de goedkeuring voor een upgrade en renovatie van de Spoedeisende Hulp, en ook de goedkeuring voor een MRI-scan in het eerste kwartaal van 2023 en uiteraard was ook een hoogtepunt de overdracht van negen splinternieuwe ambulances aan de diverse zorginstellingen.”

Dieptepunten – “Arbeidsonrust zorgde voor disruptie binnen de zorg”

Minister Ramadhin somt ook een aantal dieptepunten op, zoals dat volgens hem met de incorporatie van de Covid-zorg en het afbouwen van de Covid-zorg een heleboel zaken kwamen bloot te liggen, “zoals een verzwakte Human Resources binnen de zorg, maar ook de demotivatie daardoor en de economische situatie en uiteraard de daaraan gekoppelde arbeidsonrust in de zorg” “Arbeidsonrust in de diverse instellingen heeft uiteraard ook naar mijn mening gezorgd voor toch wel af en toe een disruptie binnen de zorg aan onze Surinaamse burgers. En dat is zeker ook de aanleiding geweest voor het ministerie om – en dat is een dieptepunt voor mij geweest – een vakbond voor de rechter te slepen. Het is uiteraard een dieptepunt, omdat je dat het liefst niet wilt. Je wilt middels dialoog uit zaken komen, maar uiteindelijk zal deze rechtszaak ook de basis zijn voor een nieuwe loonstructuur voor de zorg waaraan gewerkt wordt.”

“Vrij lage vaccinatiepercentage baart zorgen”

Andere dieptepunten waren aldus Ramadhin “natuurlijk het nog niet optimaal kunnen beschikken over genoeg financiële middelen om de nodige zorg te kunnen blijven garanderen voor bepaalde diensten, ook ziekenhuizen, en vertraging in de opstart van een aantal belangrijke zaken”. “Een ander dieptepunt is nog steeds het vrij lage vaccinatiepercentage tegen het Coronavirus. Dat baart natuurlijk wel zorgen, omdat – kijk naar wat er nu gaande is in China – een nieuwe golf mogelijk blijft.”

“2023, dat wordt een uitdagend jaar”

2023, dat wordt volgens de minister “een uitdagend jaar”. “Terwijl wij willen garanderen dat de gezondheidszorg gegarandeerd blijft, verzekerd is, stapelen zich de nodige achterstallige betalingen en onderhoud nog steeds op. Dus, ik kan zeggen dat de regering zich gaat committeren aan het vrijmaken van genoeg financiële middelen om een aantal zaken te kunnen realiseren, daar heb ik alle goede hoop voor. En met ons Herstelplan en de goede wil en inzet van iedereen op het ministerie van Volksgezondheid, inclusief de werkarmen, dat we kunnen geraken tot een verbetering van de gezondheidszorg.”

Cruciaal is financieringsvraagstuk van de zorg in 2023”

“Cruciaal voor mij zal zijn in 2023, het financieringsvraagstuk van de zorg. Ik wil mij met het team van Volksgezondheid in 2023 sterk maken om het nationaal zorgbudget gestalte te geven, waarbij wij praten over een gesloten budget en waarbij wij in ieder geval een aantal transformaties moeten gaan doorvoeren in de zorg. Ik denk aan een aantal belangrijke zaken zoals de centrale inkoop van gebruiksartikelen en geneesmiddelen, het overstappen naar een gesloten budgetsysteem, dat zijn twee zaken die moeten gaan spelen en het in stand hebben van duidelijke afspraken in de zorg voor wat betreft protocollen en standaarden en daar gaan we ons sterk voor maken. En ook versterking van het inspectie apparaat en de verbetering van farmaceutische hulp naar de Surinaamse burgers zijn prioriteit. Mensen moeten toegang hebben tot de basiszorg.”

Topklinische zorg

De regering maakt zich ook sterk om topklinische zorg, de gespecialiseerde diensten binnen de gezondheidszorg, parallel te laten financieren en de basiszorg ook te gaan moderniseren naar de basiszorg die de mensen echt moeten hebben, aldus minister Ramadhin.
Wij hopen dat wij met deze ideeën de samenleving beter van dienst zullen zijn vanuit de zorginstellingen en uiteraard verwachten wij en hopen wij dat een ieder meegaat en natuurlijk vraag ik de samenleving om begrip voor de veranderingen, omdat veranderingen natuurlijk altijd wat kinderziektes met zich mee zullen brengen. Maar, we zullen dat proberen te beperken tot het minimale. Wij hopen dat ook in 2023 de nieuwe Basiszorg Wet kan worden goedgekeurd in het parlement. Wij zijn ook bezig met de Wet op Besmettelijke Infectieziekten, de nieuwe Tabakswet, de Wet op Industriële Hennepteelt. Wij hopen dat al deze wetsproducten nog in 2023 behandeld en goedgekeurd zullen worden, opdat wij verder kunnen gaan om het wettelijk kader rondom volksgezondheid meer gestalte te geven, ook het vestigingsbeleid voor medische-en paramedische beroepen hopen wij middels een wetswijziging door te voeren.

En wij rekenen in de Assemblee op meer ondersteuning bij de begrotingsbehandeling, zodat wij gespecificeerd onze begroting kunnen gaan uitzetten voor het komende jaar.”

Tot slot schiet minister Ramadhin een zoveelste hoogtepunt in 2022 te binnen dat niet onvermeld mag blijven: 2022 kende voor het eerst sinds lange tijd geen malariabesmettingen. “Dat is de eerste stap naar malaria vrij certificering door de WHO. We werken heel hard hieraan. Het is een van de hoogste prioriteiten binnen het ministerie.”

PK

error: Kopiëren mag niet!