Platform Beheer en Behoud Begraafplaats Blauwgrond: “Wij willen dat onze dierbaren met rust worden gelaten”

Het Platform Beheer en Behoud Openbare Begraafplaats Twee Kinderenweg te Blauwgrond wil dat hun dierbaren die op de begraafplaats hun laatste rustplaats hebben met rust gelaten worden. Nabestaanden van overledenen op de openbare begraafplaats hebben vorige week zondag tijdens een spoedbijeenkomst besloten zich te bundelen in een platform. Via dit platform willen zij zich toeleggen op het onderhoud van- en het behoud van de begraafplaats. 

De nabestaanden zijn tot deze stap overgegaan nadat tijdens schoonmaakwerkzaamheden twee weken geleden hun ter ore was gekomen, dat het beheer van de openbare begraafplaats door de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost is toegewezen aan de begrafenisonderneming Hamdard. 

Het Platform beschikt ondertussen een kopie van het schrijven van de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost, gedateerd 3 oktober 2022 waaruit zulks inderdaad blijkt. 

Glenn Kamit, de trekker van het Platform Beheer en Behoud Openbare Begraafplaats Blauwgrond zegt, dat de nabestaanden van overledenen op de begraafplaats op zich geen moeite hebben, dat het uitvaartbedrijf er onderhoudswerkzaamheden verricht. Dat is ook wat het platform wil. Het Platform wil echter duidelijkheid welke andere beheersdaden het uitvaartbedrijf op de begraafplaats zal uitvoeren. Haar zijn geluiden ter ore gekomen van buurtbewoners in de directe omgeving van de begraafplaats, dat men van plan is er een crematorium neer te zetten. Buurtbewoners in de directe omgeving zouden bezwaren daartegen hebben. 

Platform wil goed overleg

Het Platform Beheer en Behoud Openbare Begraafplaats Blauwgrond zal binnenkort in overleg treden met het uitvaartbedrijf om duidelijkheid hierover te vernemen. Ze benadrukt, dat ze een goed gesprek wil hebben om uiteindelijk te komen afspraken met betrekking tot het onderhoud en beheer van de begraafplaats. 

De begraafplaats, waar vele prominenten van Blauwgrond en wijde omgeving begraven liggen, heeft een diepe historische-, culturele-, religieuze- en emotionele waarde voor de nabestaanden.  

Volgens Kamit moet daar niet lichtvaardig mee worden omgegaan. “Wat wij willen is dat onze dierbaren die hier begraven liggen, met rust worden gelaten”, zegt hij. Blijkens de toestemmingsbrief van de districtscommissaris wordt gesteld, dat het openbaar karakter van de begraafplaats behouden dient te blijven. 

Het Platform heeft afgelopen zondag een grote schoonmaakactie op touw gezet. Meer dan 62 personen hebben eraan deelgenomen. Kamit benadrukt dat deze 62 personen allen gezinnen en familieleden van overledenen vertegenwoordigen. Het zijn er veel meer die in de komende periode zich zullen opgeven voor ondersteuning van het werk van het Platform.

SS  

error: Kopiëren mag niet!