Naast rijstboeren lijden ook boeren die groenten verbouwen schade door rattenplaag

Er lijkt maar geen oplossing te komen voor de rattenplaag die al enige tijd het rijstdistrict Nickerie teistert. De boeren willen dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, eindelijk naar ze komt luisteren. Inmiddels blijken ook boeren die groenten verbouwen het slachtoffer te zijn van de vele ratten.

In gesprek met padieboer Bramdew Rampadarath, die voorzitter is van de Vereniging van Padieproducenten, zegt tegen de redactie van Dagblad Suriname dat het grootste probleem momenteel ligt in de communicatiesfeer. Hij zegt dit, omdat hij de betrokkenheid van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij wordt gemist. Op verschillende momenten heeft hij tevergeefs geprobeerd om de minister te spreken. De ene keer toen het hem wel lukte, had hij maar drie minuten om zijn zegje te doen. “Wat zou ik drie minuten uit kunnen leggen?”, vraagt Rampadarath zich af.

Als padieboer heeft ook hij geleden door de schade die de ratten aan de padie hebben aangebracht. De aanleiding van dit probleem is volgens Rampadarath de regen. Hij zegt tegenover de redactie, dat het niet zo fijn is als het tijdens het inzaaien gaat regenen, nu wordt het alleen maar erger vanwege de rattenplaag. Regenachtig weer vormt een thuis voor de ratten in de rijstarealen.

Deskundigen moeten een kans krijgen

Voorzitter Rampadarath zegt verder in het gesprek, dat dit de tweede keer is dat de boeren last hebben van zo’n rattenplaag. Het probleem kan volgens de voorzitter wel opgelost worden, want er zijn deskundigen die kunnen helpen, maar die worden niet gehoord door minister Sewdien en dat is volgens de voorzitter “niet fijn”.

Ook landbouwers die groenten verbouwen slachtoffer ratten

Na padi boeren lijden nu ook boeren die groenten verbouwen grootschalig verlies door de rattenplaag. Gebleken is, dat de ratten ook de gewassen van landbouwers die groenten verbouwen niet met rust laten. 

In gesprek met groenteboer Jurawan zegt hij grootschalig verlies te hebben geleden door de ratten die aan zijn gewassen zijn geweest.

“Dagelijks komen er meer gevallen bij. Heb een groot verlies geleden. Waar ik boulanger met een container ging plukken, pluk ik nu zeker minder dan de helft. Ik plukte om en bij 300 zakken boulanger, 300 keer SRD 800 is SRD 240.000. Nu pluk ik maximaal 40 zakken en dat komt op om zo’n SRD 32.000. Het verlies is meer dan SRD 200.000. Van komkommer plukte ik vroeger 500 zakken, nu pluk ik 150 zakken. Antroewa 500 krat per week, nu pluk ik maar 5 kratten”, zegt de groenteboer.

Alle door de rattenplaag getroffen boeren, doen een dringende oproep op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij om in dialoog te treden met de verschillende boeren.

GW

error: Kopiëren mag niet!