Mofo jari: “Men moet de voorzichtigheid hoog in het vaandel houden”

In Suriname worden fatale ongelukken aan het eind van het jaar vaak gelinkt aan het begrip ‘mofo jari’.  Zo geeft men bijvoorbeeld aan, dat de meeste aanrijdingen/verkeersongelukken in deze periode hierdoor plaatsvinden. Men beweert, dat het dodenrijk aan het eind van het jaar de levenden naar hun kant wil trekken. Voor velen is het dus een periode om extra alert te zijn. 

De redactie van Dagblad Suriname heeft de woordvoerder van het Korps Politie Suriname (KPS), Milton Bisschop, gevraagd wat zijn kijk is op mofo jari en de aanrijdingen die in deze periode plaatsvinden. Naar zijn bescheiden mening is dit een traditionele uitspraak. “Juist omdat het mofo jari is, moet men de voorzichtigheid hoog in het vaandel houden. Het rijgedrag moet onder alle omstandigheden verantwoordelijk zijn”, zegt Bisschop.

Aan Bisschop is verder de vraag gesteld hoe mensen bewust gemaakt kunnen worden van hun rijgedrag en welke zaken zij in acht zouden moeten nemen om voor de veiligheid in het verkeer te zorgen. Hierop zegt de woordvoerder, dat de bewustwording en de verantwoordelijkheid des persoons is. “Op rijles zijn reeds de handvaten aangeboden.” De zaken die men in acht zou moeten nemen zijn het verlenen van voorrang, op de snelheid letten en het overmatig alcohol gebruik achterwege laten, stelt Bisschop.

Aanrijdingen in december 2022

Op donderdag 1 december is de 33-jarige autobestuurder S.P. betrokken geraakt bij een aanrijding op de Van ’t Hogerhuysstraat en overleden op de SEH (Spoedeisende Hulp).

In de nacht van maandag op dinsdag 6 december is de 19-jarige fietser S.A. in het ziekenhuis overleden, nadat hij was geschept door een auto.

Op 16 december heeft de 82-jarige autobestuurder G.N. het leven gelaten na een eenzijdig verkeersongeval op de Meursweg.

Op 18 december heeft de 22-jarige bromfietser J.A. het leven gelaten na een verkeersongeval op de J.A. Pengelstraat.

Op 23 december is een man op de Oost-Westverbinding dodelijk aangereden, nadat hij vermoedelijk een aangereden hond van de straat wilde verwijderen.

Op 24 december is de 43-jarige S.B. overleden, nadat hij met zijn bromfiets te Leiding 9 in de trens terecht kwam en verdronk.

Op 25 december hebben twee aanrijdingen plaatsgevonden. Een op de Sumatraweg, waarbij de gewonden, waaronder kinderen, moesten worden afgevoerd. De andere aanrijding vond plaats op de kruising van de Pluto- en Gomperstraat. Hierbij werden twee personen gewond afgevoerd en een baby ter observatie meegenomen. 

SK

error: Kopiëren mag niet!