Geiten van veehoudster gedood door giftige chemicaliën, waarschijnlijk rattengif

Onlangs was er het blijde nieuws van een geboren schapen vierling. Het was een hele grote mijlpaal voor de veehouder. Nu is het zo dat veehoudster Miroe, schade heeft geleden door het feit dat men in de buurt het gras heeft bespoten met giftige chemicaliën om zo de rattenplaag tegen te gaan.

Veehoudster Miroe zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat ze het erg jammer vindt dat men haar dieren op zo een manier heeft gedood. Ze zegt dat men haar meerdere keren heeft benaderd om de geiten te kopen en ze heeft geweigerd om de prijs van de geiten te verlagen. Dit viel niet in goede aarde bij de mensen en na een paar dagen zag ze hoe haar dieren kwamen te overlijden nadat ze bespoten gras hadden gegeten.

De vrouw is van mening, dat ze niemand lastig valt en eerlijk aan haar centjes probeert te komen. Ze weet niet wie van de buurt het heeft gedaan, omdat het de inzaaiperiode van padie is en bijna alle landbouwers in haar buurt gebruik maken van de chemicaliën om hun arealen schoon te houden. Des te meer het feit, dat er nu een rattenplaag heerst en boeren zelfs rattengif gebruiken om de ratten te doden.

Zieke en dode geiten

Op een avond hoorden mevrouw Miroe en haar dochter geluiden in het hok van de geiten, nadat ze in de middag los waren gemaakt om te grazen. Ze dachten op dat moment dat het ging om personen die diefstal wilden plegen, maar het bleek dat de geiten op dat moment dood gingen. Inmiddels zijn er 13 dode geiten te betreuren. Zowel bokken als geiten, daarnaast bleven 4 andere geiten over, maar er is volgens mevrouw Miroe geen kans dat ze het gaan overleven. Er is een vermoeden, dat dit komt doordat de landbouwers rattengif hebben gezet op hun rijstvelddammen en de geiten die daar zijn gaan grazen hebben het dus ook flink opgegeten. In ieder geval is mevrouw Miroe van mening dat de beesten door gif zijn overleden.

Mevrouw Miroe zegt verder tegen de redactie, dat het helemaal geen feestelijke jaarafsluiting voor haar is. Ze zegt afsluitend tegen de redactie: “Iedereen is in een feestelijke stemming, terwijl ik niet in zo’n  stemming kan zijn na zo een groot verlies geleden te hebben.”

GW

error: Kopiëren mag niet!